Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandal och skäms, Jämtland!

Två raka segrar hade gett nyskapad optimism hos Jämtland. Inför bortamötet med Norrköping fanns klara förhoppningar om en skräll.

Då kom kraschlandningen. Förlusten med 50–79 är inget annat än en ren och skär skandal. Spelare och ledar ska skämmas som aldrig förr!

Pontus Frivold försökte med allt. Han bänkade Darboe, Mosley och Petersen i omgångar, han roterade friskt – men inget hjälpte.

Alla jämtar var iskalla.

Norrköpings storväxta lag agerade suveränt under båda korgarna. Man tilläts spela sitt halvplansspel utan att Jämtland kunde visa upp ett motmedel.

Förhandssnacket, att "Älgarna" skulle spela snabbt och dra nytta av sin speed föll platt till marken.

Vissa anför kanske förmildrande omständigheter; att Dolphins är formstarkt, att man krossade Örebro senast och att man spelar i Europa. Visst är det så. Norrköping kan mycket väl vara en SM-finalist i vår.

Det spelar ändå ingen roll. Så här tafatt får man inte uppträda i ligan!

Att Jämtland vann sista perioden med 18–7 berodde mest på att Paul Burke matchade B-femman.

Nu måse alla jämtar, från Pontus Frivold och rakt igenom hela laget, titta sig själva i spegeln och fråga sig: Vad kan jag göra bättre? Hur kan jag bidra för att det här aldrig ska hända igen?

När det gäller Frivold blir jag inte riktigt klok på hur han tankemönster går ibland. Hans sätt att ofta vägra ta time outs trots tydliga problem i matcherna är en gåta.

Dessutom har han fått för sig att då och då plocka ut nästan hela förstafemman i långa sekvenser. Det "genidraget" gjorde att Jämtland tappade en 14-poängsledning mot Sundsvall i tredje perioden.

Nu vann Jämtland ändå, men frågan är hur klokt det är att blanda och ge så mycket. Det som dock var uppfriskande i den matchen var Frivolds beslut att bänka Eric Mosley i vissa perioder.

Amerikanen fick sitta i cirka 16 minuter av matchen. Det var en riktig signal och en signal om att Frivold börjar coacha på ett aktivt sätt.

Mosley kan vara fantastisk bra framåt, men hans tillkortakommanden är väldigt störande och tar udden av alla poäng.

Hans slapphet att spela försvar har irriterat hela laget. Enligt säker källa fick Mosley i slutet av oktober ett ultimatum: börja spela försvar och lagbasket – annars bryter vi kontraktet!

Det vi kan slå fast efter åtta omgångar av ligan och ett antal försäsongsmatcher, är att Mosley inte är en pointguard. Han är en skytt och lite av en streetbasketspelare som helst vill spela framåt och inte alls bakåt.

Det håller förstås inte. Förr gick det vägen att göra 30–40 poäng och komma undan med det, men numera är Basketligan för bra.

Om inte Eric Mosley inser försvarsspelets och lagspelets betydelse kommer det att bli adjöss och godbye.

När jag pratade med amerikanen i måndags betonade han just sitt försvarsspel som den viktigaste förbättringspunkten. "Jag behöver bli mer intensiv" menade han.

Det lät lovande. Problemet verkar dock bestå. Mot Norrköping såg vi inga förbättringar. Bara försämringar.

Det finns, som jag ser det, bara två alternativ för Pontus Frivold.

1. Att mixa mellan Adama Darboe och Eric Mosley som etta och tvåa. Att dra nytta av bådas bästa egenskaper och fortsätta att hamra in budskapet "försvaret kommer främst!" till Mosley.

2. Att byta pointguard. Att ersätta Mosley med en van spelmotor, som kan få laget att fungera. Som är trygg i att spela försvar och som gör hela laget bättre.

Kraschen mot Norrköping kan få konsekvenser. Den borde få konsekvenser.

Den enda möjliga konsekvensen som jag ser det är att Jämtland gör en urladdning modell grövre mot Nässjö på fredag.

Att man visar sig själva och hemmapubliken att detta var en engångsgrej. Att alla spelar försvar, att alla tar sin kamp i matchen och visar stolthet.