Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skandinaviska cupen i fara - rysskylan kan sätta stopp för Östersundstävling

Från och med fredag samlas de 360 anmälda i Skandinaviska cupen till tävling på Östersunds skidstadion. Men kylan ställer till det. – Fredagen är hotfull just nu, säger tävlingsledare Tommie Jirhed.

Han är mitt uppe i tävlingsförberedelserna inför helgens cup som körs i Östersund med start på fredagsmorgonen med tio respektive 15 kilometer fristil. Men starten som är satt till 9.00 hänger löst på grund av kylan.

– Vi har en gräns på minus 20 för genomförande. Nu ska det komma snö (på lördag) så då blir det mildare men fredagen är hotfull just nu. Vi får definitivt besked i morgon bitti, säger Tommie Jirhed, tävlingsledare och vice ordförande i Östersunds SK.

Om kylan fortsätter finns två alternativ: att skjuta fram starten om det räknas bli mildare under dagen, eller att köra kvällstävling. Men tävlingen kan också strykas helt och hållet.

– Men just nu utgår vi från att vi kör planenligt, säger Jirhed.

På lördag och söndag förutspår SMHI och Yr.no snöfall över Östersund. Det kan ställa till det för tävlingsledningen.

– Spåren och stadion är fullt körbara. Kommunen har varit här med sina maskiner och gjort det så bra som det går. Men det finns ju ingen snö utanför stadion och det blir en utmaning om det snöar.

Tidigare fanns en regel om att maximalt 150 tävlande fick delta. Men i samråd med Svenska Skidförbundet har det ändrats till Östersund.

– Det är ju ofta trångt i masstart men Östersund har en stor skidstadion och vi har breddat så vi kommer att kunna ha 250 herrar i masstart på samma startskott, säger Tommie Jirhed.

Hittills har de 360 anmälda åkare, varav en stor del är norrmän. Eftersom Tour de Ski fortfarande pågår och att det är sjukstuga i det svenska landslaget är den svenska truppen något uttunnad även här. Men det finns en förhoppning att exempelvis Emma Wikén och Hanna Falk, som avbröt Tour de Ski efter onsdagens tio kilometer, ansluter lagom till lördagens sprint. I säsongens första cupdel i finska Voukatti vann dessutom Sofia Henriksson tio kilometer klassiskt och Maja Dahlqvist och Oskar Svensson vann den klassiska sprinten. Bland herrarna var Jens Burman, Åsarna, bäste svensk på tionde plats i 15 kilometer klassiskt.

– Jens Burman och Carl Quicklund är ju fortfarande kvar i Tour de Ski och det norska startfältet är starkt. De är dominanta som grupp också - de är många. Men vi ska inte ta ut något i förskott, det ska ju tävlas först, säger Tommie Jirhed.

Bland de anmälda till tävlingarna i Östersund finns Teodor Peterson, Tomas Northug, Maja Dahlqvist, Hedda och Evelina Bångman och Sofia Henriksson.

Läs också: Elitsatsningen höll på att knäcka talangen - nu är Sofia, 21, tillbaka efter ätstörningarna

Så här påverkar tävlingarna i Skandinaviska cupen dig när stadion håller stängt

Så här körs Skandinaviska cupen:

FIN, Voukatti

11 dec 10/15 K

12 dec Sprint F

13 dec 10/15 F

SWE, Östersund (även Intersport cup)

8 jan 10/15 Fristil (9.00)

9 jan Sprint klassiskt

10 jan 20/30 K masstart

EST, Otepää, tävlingarna i Estland är en minitour

11 mars Sprint F

12 mars 5/10 K

13 mars 10/15 F jakt.

Klicka här för att komma till den fullständiga startlistan.