Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapa ett ”Gotland” av Jämtland

Landstinget och kommunerna i Jämtlands län står inför ett gemensamt problem när skatteintäkterna minskar. En penningbrist som bland annat tvingar landstinget att besluta om vad länssjukvården inte ska göra. Ett beslut som ger funderingar över landstinget som sjukvårdshuvudman.

Brist i Ragunda kommuns kassa som indirekt skapat politisk oreda och därmed häftig omrörning i den demokratiska grytan, med risk för att den kokar över, är ett annat av många tydliga och allvarliga problem.

Det torde inte råda någon tvekan om att den enda realistiska vägen för Jämtlands läns ”överlevnad” och den offentliga verksamheten, är en radikal kostnadsminskning. Att då göra gemensam sak med Sundsvall och Ånge i en region, minskar inga kostnader.

Jag ser med stort allvar fram emot en redovisning av hur ”Region Mitts” företrädare Sten Ove Danielsson, (S) Reinhold Hellgren, (C) Robert Uitto, (S) och Gunilla Hedén, (S) tänker lösa ekvationen, (Y miljoner minus + Z miljoner minus = YZ miljoner plus). En fattig blir inte rikare av att gå samman med en annan fattig!

Totalt finns cirka 700 politiska stolar besatta, fördelade på åtta kommuner och ett landsting. Sätt detta i relation till en kommun med ansvar även för sjukvården. Det skulle då genom politisk omorganisation gå att förstärka demokratin i en kommun av länets geografiska storlek och cirka 130‑000 invånare. Exempelvis går det genom skapandet av kommundelsnämnder med beslutsfunktion.

Den kanske största kostnadsminskningen är inom den administrativa verksamheten, där nio chefer kan bli en och där exempelvis löne- och personalhantering i ‑ dag görs i flera av länets totalt nio förvaltningar, vilket utan problem kan göras på en plats. På samma sätt kan övrig administrativ verksamhet rationaliseras.

Lyfts blicken till att försöka se resurshelheten av åtta kommuner och ett landsting i skenet av en kommun, så har jag svårt att förstå att någon i resursknapphetens skarpa ljus, förespråkar fortsatta verksamhetsneddragningar på så sätt att exempelvis Jämtlands läns landsting tvingas gå ut och tala om för länets 128 000 invånare att det och det har vi inte resurser att göra.

Vad blir då nästa steg? Vilken Jämtlandskommun blir först satt under tvångsförvaltning när skattekronorna inte räcker till det som lagen föreskriver?

(S), Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel