Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skapande kvinnor på Konztverket

På lördag öppnas dörrarna till Östersunds nya konstförening – Konztverket. Varje onsdag ska sedan tjejer i åldrarna 13 till 25 år kunna skapa fritt i den öppna ateljén.

– Vi möttes på Konst för tjejer, som har varit en fristad för oss alla. Förra året fick vi veta att det skulle läggas ner, berättar Sara Chi som är ordförande i Konztverket.

– Vi kände att vi ville fortsätta och började planera i våras. Sedan skapades föreningen av tio av oss som hade varit med i Konst för tjejer.

På lördag drar de igång verksamheten i ABF:s lokal på Brunflovägen med öppet hus då kvinnor i alla åldrar är välkomna. Men fortsättningsvis riktar sig Konztverket till tjejer mellan 13 och 25 år.

– ABF har varit ett stort stöd och har lärt oss från grunden hur man startar en förening. Vi har nya lokaler och nytt material och förhoppningsvis snart nya medlemmar också.

Tjejerna har fått fria händer att planera för hur lokalen ska se ut. Några väggar har rivits och målats om efter deras önskemål. Tanken är att medlemmarna ska skapa fritt i den öppna ateljén.

– Här ska man kunna göra allt som rör konsten. Måla, fota, skriva, jobba med lera. När det blir varmare kan vi ha graffitiworkshop utomhus, säger Sara Chi.

– Målet är att ha öppet varje onsdag. Varannan onsdag tänkte vi ha en speciefik aktivitet där någon av medlemmarna får lära ut något som de är bra på, säger Emma Hermansson.

De båda menar att det är viktigt att man inte ska känna några krav som medlem.

– Man ska kunna komma hit och bara ta en fika och hänga.

– Det ska vara ett fritt space och spelar ingen roll om man målar eller inte. Vi ser det mer som en fristad än som en konstförening. Men det ska inte bli en fritidsgård heller, menar Emma Hermansson.

Föreningen finansieras via bidrag. De har bland annat fått 10 000 kronor till material via ett projekt de sökt tillsammans med ABF. Men några pengar från kommunen får de inte då föreningen inte är jämställd.

– Vi har fått en del rektioner av folk som tycker att föreningen är diskriminerande. Yngre tjejer kan vara i en känslig ålder därför mår nog många bra av att gå till ett ställe där de kan få ta plats, säger Sara Chi.

– Vi uppmuntrar killar att starta en liknande förening. Skulle det finnas en förening med bara killar skulle vi kunna tänka oss att samarbeta med dem i framtiden, säger Emma Hermansson.

Förhoppningen med Konztverket är att fler ska vilja bli medlemmar och kunna hjälpa till i föreningen.

– Vi hoppas att det ska ta fart och att fler kommer hit och kan vara sig själva och trygga i tillvaron. Vågar vara kreativa och släppa loss som man inte gör i det vanliga livet, säger Sara Chi.