Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärp plan- och bygglagen

En lagskärpning mot exploatörer av alunskiffer stöttas av ett antal kommunalråd av olika färg ("Sätt gränser för exploatörerna", Åsikter 3 juli). Men man ska inte kasta sten när man sitter i ett glashus. Kommunerna har ventiler i lagar som innebär att man går straffri. Det saknas straffsanktioner.

Det måste till en lagskärpning i bland annat plan- och bygglagen. Den som är ansvarig inom en kommun ska avskedas om man inte följer lagen mot sakägare.

Den som drabbas ska ha rätt till skadestånd för direkta kostnader, saluvärdesminskning samt för det faktum att sakägare drabbas av något som skattemyndigheten kallar för områdesanpassning av taxeringsvärdet.

Det måste skrivas in i lagen, för att den enskilde ska få sin rätt.

Bakgrund: Krokoms kommun kör över en sakägare, får bakläxa av kammarrätten, kommunens planläggning ska göras om. Det struntar kommunen i, man beviljar bygglov utan inhämtning av grannyttranden och bortser både från lag och kammarrättens beslut.

Det byggs på det mest iögonfallande sättet på en uppfyllning av marken upp till fyra meter utan marklov och miljökonsekvensbeskrivning.

Till slut skriver regeringen in reservationer som ska gälla framåt om till exempel husplaceringar. Faktum är, då är husen redan olagligt uppförda.

Jämför med när en väg byggs: det utgår ersättning för värdeminskningar, ersättning för mark och ersättning för förtidig avverkning av skog etcetera.

Vilket parti är berett att ta tag i en lagändring så att den enskilde inte ska behöva komma i ekonomiska belastningar?

Drabbad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel