Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Skärp straffen för inbrott"

Alliansledarna vill prioritera kampen mot bostadsinbrott genom att skapa en ny brottsrubricering - inbrottsstöld - med ett minimistraff på ett års fängelse, skriver de på DN debatt. (TT)

Förra året polisanmäldes omkring 21 000 bostadsinbrott i Sverige, de flesta i villor, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

"I dag är det bara några få procent av de anmälda inbrotten som klaras upp på så sätt att en person kan knytas till brottet", skriver de fyra Alliansledarna som vill se bättre utredningsresultat och höjda straff.

Bostadsinbrott rubriceras oftast som grov stöld, och ger i dag fängelse i sex-tio månader, men den som döms första gången slipper ofta fängelse.

Enligt debattartikeln är bostadsinbrott det brott som flest svenskar oroar sig för. De som drabbats känner sig ofta otrygga en lång tid efteråt.

Alliansen understryker att "brott ska straffa sig" och att det ska "bli mer kännbart" att bryta sig in i någons hem.

Straffet ska inte bara utgå från värdet på det stulna. Kränkningen som de drabbade upplever är ett brott i sig och måste också vägas in i straffet, anser regeringspartierna som vill införa den nya brottsrubriceringen den 1 januari 2016.

Läs mer: Förslaget sågas av kriminologprofessor.