Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärp straffen för inbrott

Med en fortsatt Alliansregering kommer en ny brottsrubricering att införas: inbrottsstöld.

I semestertider vet kriminella att många hus och lägenheter runt om i Jämtlands län står tomma och utnyttjar detta till att göra inbrott.

Bostadsinbrott är det brott som flest svenskar oroar sig för. De som har råkat ut för den här typen av brott beskriver ofta hur de känner sig otrygga i sitt eget hem långt efter det att inbrottet ägt rum.

Förra året anmäldes enligt preliminära siffror cirka 21 000 bostadsinbrott i Sverige. Ett inbrott där det ekonomiska värdet av det som stjäls är lågt leder ofta till låga straff.

Det kan vi moderater inte acceptera. Vi vill därför prioritera kampen mot bostadsinbrott genom att införa en ny brottsrubricering, inbrottsstöld, där straffskalan ska vara högre än i dag.

Dagens lagstiftning utgår mer från själva stölden och det ekonomiska värdet av det stulna, än den kränkning som inbrottet i sig innebär när påföljden ska dömas ut.

Vi anser att även om förövaren inte får med sig den nya datorn, mormors gamla smycken, tv:n eller pengarna är själva inbrottet – att någon har varit inne i ens hem och inkräktat på ens egendom – ett allvarligt brott i sig.

I dag bedöms ett bostadsinbrott i regel som grov stöld. I praktiken innebär det att straffet blir fängelse i mellan sex och tio månader. Den som döms för första gången slipper ofta helt fängelse som påföljd och därmed även fotboja. Detta vill vi ändra på. Vi vill skärpa straffen för inbrott.

För en inbrottsstöld bör minimistraffet vara fängelse ett år. Det skulle medföra att fängelse väljs som påföljd i betydligt större omfattning än i dag. Straffet ska stå i bättre proportion till brottets allvar och till den kränkning som det innebär för brottsoffren.

I dag klaras bara några få procent av de anmälda bostadsinbrotten upp. I Jämtlands län ligger uppklarningsprocenten kring 5 procent trots de stora resurstillskott svensk polis och rättsväsende har fått under Alliansens tid. En straffskärpning skickar en tydlig signal till polis och övriga rättsväsende om att prioritera arbetet mot den här typen av mängdbrottslighet.

Med mindre än tre månader kvar till valet ser vi att frågorna kring rättsväsendet splittrar partierna till vänster. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycks totalt ointresserade av rättsfrågorna.

Vänsterpartiet vill införa halvtidsfrigivning för alla fängelsedömda, oavsett vilket brott de dömts för. Miljöpartiet vill göra stora nedskärningar på polisen. Detta innebär färre uppklarade brott, en mindre närvarande polis och rejäla straffsänkningar.

Människor ska veta att brottslighet får kännbara konsekvenser. Påföljderna ska vara snabba och tydliga.

Saila Quicklund (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel