Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skarp syn till billigast möjliga pris

Att köpa glasögon eller kontaktlinser är ett måste för en stor del av svenskarna, men det är inte alltid lätt att vara en klarsynt konsument. Vad är egentligen billigast – att gå till optikern, handla på nätet eller åka utomlands? Eller lönar det sig rentav att göra en ögon­operation?

Det har länge varit dyrt att korrigera synen, men de senaste åren har marknaden exploderat och det går att på nätet hitta glasögon och linser för de flesta typer av synfel på nätet. Men se till att ha koll på din syn innan du handlar på andra ställen än hos en legitimerad optiker.

– Hos optikern får man ju både en synundersökning och en ögonhälsoundersökning, de kan upptäcka saker om ens syn som man inte visste och skicka vidare till ögonläkare, säger Annika Brismar, vd för Optikbranschen.

vänder dig står dig fritt att välja. Lågt pris eller personlig service, utomlands eller hemma, vi guidar dig till olika sätt att se bättre.

Första steget för en glasögonköpare, oavsett om man haft glasögon sedan tidigare eller inte, är att gå till en optiker och kontrollera synen. Du har rätt att få ut ditt recept efter undersökningen, så var du väljer att köpa glasögonen är helt upp till dig. Att köpa glasögon hos en optiker kan kännas dyrt i jämförelse med de alternativ som står till buds, men det ger samtidigt tillgång till personlig service och kompetens.

Vet man precis vad man vill ha är internet ofta ett billigare alternativ, både när det gäller glas och bågar. På de olika sajterna som säljer glasögon fyller du själv i information från ditt recept. Du behöver oftast också göra en del val som gäller hur tjocka glasen ska vara, vilket material de ska ha och om de ska vara antireflexbehandlade. Man behöver alltså läsa på för att det ska bli rätt, men arbetet kan löna sig i många sparade tusenlappar. De flesta sajter låter dig låna hem bågar att prova innan du köper.

Att köpa glasögon utomlands blir mer och mer populärt, men nivån på optiker skiljer sig åt. Det kan vara klokt att kolla upp optikens kvalitet, genom att till exempel ta reda på nivån på utbildningen i landet. Ta också med dig receptet från optikern i Sverige och försök kontrollera kvaliteten hos den enskilda optikern. Den som kommer till rätt ställe kan mycket väl hitta glasögon av god kvalitet till en bråkdel av priset i Sverige.

Kontaktlinser finns i dag för de allra flesta synfel, och variationerna är stora. Det finns mjuka och hårda linser, engångslinser, linser som kan användas upp till ett år och linser som går att ha en månad i sträck. Hos optikern görs en undersökning av din syn, men också en kontroll av dina ögons förutsättningar att bära linser. Den som sedan köper linser regelbundet hos optikern kallas på ny undersökning med jämna mellanrum.

Väljer du att ta med dig receptet och köpa linser på nätet i stället finns risken att synen förändras mellan beställningarna, men å andra sidan går det att spara mycket pengar. Ibland är linserna nästan hälften så dyra hos internetbutikerna eftersom de kan ta in större kvantiteter än enskilda optiker. Marknaden för kontaktlinser på nätet är enorm, och om du vet vilken typ av lins du behöver finns det sajter där det går att jämföra priser. Utländska sajter kan vara än billigare.

Nivån på optiker skiljer sig åt mellan olika länder. Försök att kolla upp nivån på optiken i landet, samt kvalitén på optikern. Priset kan i vissa fall vara mycket längre än i Sverige.

Det finns flera olika metoder för att operera bort synfel, de vanligaste sker med hjälp av laser. Man opererar både närsynthet, översynthet och astigmatism och en operation i Sverige kostar oftast mellan 10 000 och 20 000 kronor per öga, beroende på metod och synfel. Det finns inga garantier för att synen är felfri resten av livet, men för den som köper linser för ett par tusen om året kan det mycket väl löna sig.

Ett antal svenska resebolag erbjuder ögonoperationer i paketpris med nöjesresor, och priserna är ofta mycket lägre än i Sverige. Du kan till exempel få en weekend i Istanbul inklusive operation av båda ögonen för runt 16 000 kronor. Nackdelar med det arrangemanget är att det kan vara svårt att kontrollera klinikens kvalitet och att få hjälp i efterhand om något går fel.