Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skärpt säkerhet efter bombattentat

Tingsrätten skärper säkerheten kring sina lokaler efter bombattentatet mot Rättscentrum i Malmö i går kväll.

Det är ett angrepp på rättsväsendet. Det är mycket allvarligt, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Justitieministern fick höra om sprängningen när han vaknade hemma i bostaden i Lund i morse. Direkt bestämde han sig för att åka till Rättscentrum i Malmö. Under besöket pratade Johansson med polis, åklagare och domare för att få uppslag kring hur statsmakten skulle kunna gå vidare för att öka säkerheten inom rättsväsendet. Dels handlar det om fysiska skydd för domstolar och polishus, men även personliga skydd för att människor som jobbar inom rättsväsendet ska känna sig trygga.

Många som jobbar inom rättsväsendet är exponerade på olika sätt. Det kan vara på nätet och de är utsatta för hot på olika sätt. Kan vi hitta ett sätt att helt enkelt öka deras skydd så vill jag gärna göra det, säger Morgan Johansson.

Enligt Johansson är den etablerade organiserade kriminaliteten beredd att ta till grovt våld och han utesluter inte att se över straffsatserna för brott med en sådan koppling.

Det här kan vara ett brott med den bakgrunden. Jag ska inte spekulera för mycket, det kan också vara en enskild händelse. Men vi har i alla fall alldeles för mycket av den här typ av kriminalitet, som riktar sig mot rättsväsendet, säger han.

Detonationen orsakade stora materiella skador på entrén och fasaden på byggnaden. Några tjänsterum på åklagarmyndigheten skadades också av explosionen, men verksamheten pågick som vanligt under måndagen. Dessutom gjorde tryckvågen att fönster krossades på fastigheter i närheten. Ingen människa skadades allvarligt.

Men någon person har fått lindriga skärskador när en ruta tryckts in av tryckvågen, säger Stephan Söderholm, informatör vid polisen.

Rätten skärper nu säkerheten kring sina lokaler på Rättscentrum som inrymmer en mindre sal där häktningsförhandlingar brukar hållas, samt Malmö tingsrätts säkerhetssal.

Arbetet nu går mycket ut på att ta kontakt med nämndemän, advokater, brottsofferstödjare och inte minst privatpersoner som är kallade hit. De ska veta att vi stärker säkerheten. Hur vi gör det kan jag inte säga, säger lagmannen vid Malmö tingsrätt Eva Wendel Rosberg.

Fackförbundet Juseks senaste undersökning om hot och våld inom rättsväsendet visar att det ligger på en jämn nivå. Samtidigt känner sig landets åklagare tryggare nu, jämfört med för tre år sedan.

Säkerhetsarbetet i domstolarna är inte bara en arbetsmiljöfråga utan också en demokratifråga, säger Erika Lejnefors, företrädare på Jusek.

Polisen har fått in uppgifter om att två mörkklädda personer har varit framme vid Rättscentrum och hunnit lämna platsen före detonationen. Om det rör sig om någon form av hämndaktion mot rättsväsendet vet inte polisen i nuläget.

Jag tror inte att det finns någon pågående insats som man ska dra slutsatsen att det är en effekt av, säger länspolismästare Jarl Holmström.

Folk som samlats för att titta på förödelsen under morgonen vittnar om en tilltagande otrygghet i området. Zlatan Alikadic, som är nyinflyttad i kvarteret, håller med.

Jag tycker att det är för jävligt att det här händer utanför en statlig rättsinstitution, säger han och fortsätter:
Man börjar faktiskt tänka på om man vill bo kvar här.

Explosionen hördes över stora delar av Malmö och många oroliga ringde larmnumret 112.

Jag hörde fönsterrutor som krossades och drog upp persiennerna. Då såg jag att vårt sovrumsfönster var krossat. En tavla hade ramlat ner från väggen, berättar en kvinna som bor i huset intill tingsrätten för Kvällsposten på nätet.