Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatt ger pengar till skolan

Tobaks- och alkoholskatten höjs för att få pengar till skolan i Sverige, enligt regeringen.
– Ett bra motiv. Jag tror att det är många som vill se högre kvalitet i skolan, säger Saila Quicklund (M).

Regeringens vårbudget presenterades i länet av en kvartett allianspolitiker från länet. Marianne Larm-Svensson (M), Malin Rimmö (FP), Emanuel Sandberg (KD) med riksdagsledamoten Saila Quicklund (M) i spetsen.

De försvarar unisont höjd skatt på alkohol och tobak.

– Snus har ingen välgörande effekt på kroppen. Och det finns utrymme för att höja skatten på tobak och alkohol, förklarar Emanuel Sandberg.

– Fördelen med att höja dessa skatter är att de inte har någon skadlig inverkan på tillväxten. Det är viktigt, säger Marianne Larm-Svensson.

Drygt 760 miljoner kronor ger punktskattehöjningarna.

Regeringens insatser för skolsystemet handlar bland annat om göra grundskolan tio-årig, obligatorisk sommarskola och tidigare läskunskapsmål.

– Pengar växer inte på träd, och reformer ska finansieras helt. Vi vill att Sverige ska bli en ledande kunskapsnation igen och skolan ska ge mer kunskap. Höjd tobaksskatt ger stora summor, säger Malin Rimmö.

Av det som direkt rör Jämtlands län i regeringens vårbudget lyfter Marianne Larm-Svensson utbyggnaden av bredband i glesbygd. Det ingår i Landsbygdsprogrammet.

Annat som rör många i detta vidsträckta län är att fordonskatten höjs.

Riktade pengar för att förbättra cancervården kommer också att ge landstinget extra pengar. Mer av cancervården kommer att läggas på länssjukhusen. Det gäller främst patienter som drabbats av prostata- eller bröstcancer.