Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattebetalarna: – Vi vill inte ha något stödpaket till kommuner och landsting

Uppgiften som framförs av Sven-Erik Trulsson, SKTF (ÖP 26 februari) att Skattebetalarnas Förening stöder kravet på ett statligt stödpaket till kommuner och landsting är felaktigt.

Annons

Något vi däremot anser och har lyft in i debatten är att det finns all anledning att se över konstruktionen av det i grunden mycket rimliga balanskravet. Precis som för staten borde det relevanta måttet vara balans över en konjunkturcykel inte enstaka år. Därmed kan överskott i goda tider täcka underskott i dåliga. Det skulle skapa möjlighet att ha en kontinuitet på kostnadssidan även när intäkterna tillfälligt viker.

 Alternativet är en orimlig ryckighet i den kommunala ekonomin. Så fort det blir sämre tider skall det nästan panikartat dras i bromsen. Det leder lätt till ”tokbesparingar” av typen att låta förskolepersonalen betala sin lunch eller att sparka några lärare och göra klasserna större.

En förändring av balanskravet får dock inte tas till intäkt för att försumma jakten på möjliga kostnadsminskningar, tvärtom. De bearbetningar Skattebetalarnas Förening gjort av statistiken över vad olika verksamheter kostar visar att potentialen till kloka besparingar är mycket stor.

Det kräver dock uthållighet eftersom det handlar om stegvisa förbättringar under ett antal år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel