Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattehöjningen leder till en återvändsgränd

I veckan beslutades om skattehöjning i Bräcke. Den nya utdebiteringen blir 42 öre högre än i dag. Åtgärden ska ge ett nollresultat för 2014, hoppas kommunledningen. Tanken är visionslös.

Annons

För när det egna kapitalet stadigt urholkas och revisorerna uttrycker djup oro, krävs helt andra åtgärder för att få Bräcke på fötter. Klubbslaget i onsdags andades därför uppgivenhet mer än någonting annat.

Det här underströks av kommunalrådet Sven-Åke Draxten, S, när han i under fullmäktigediskussionen instämde i den röda landstingspolitiska kören och sa: "Vi har en regering som inte ser till kommunerna", underförstått: Utvecklingen är statens fel – inte vårt eget.

Därmed ger han slaget förlorat och undandrar sig eget ansvar. Ett rött kommunalråd i en helröd kommun gör förstås inte annat än höjer skatten försiktigt inför ett annalkande valår. Det stör minst. Upprör få men är politiskt visionslöst och fegt, för Bräckes ekonomiska pyspunka åtgärdas inte alls.

Extraordinära utgifter som borgensåtaganden, nedskrivna värden på fastighetsbestånd, (kommer 2014) och andra otäcka utgifter av engångskaraktär, lär bokföras som vanligt: Vid sidan om resultaträkningen "av synnerliga skäl" och trollas därmed bort i ett förstaskede, men återkommer så småningom i kommunens balansräkning i form av ett fortsatt urholkat eget kapital. En balanspost som från 2007 till ifjol har gått ner från 165 till 126 miljoner kronor.

En studie av ett färskt delårsbokslut kombinerat med fjolårets årsredovisning förstärker bilden: Bräcke brottas med klassiska glesbygdsproblem som utflyttning, allt äldre invånare och därmed dyrare vård- och omsorgsomkostnader.

Men de som tror att det här löses genom att höja skatten med 42 öre, eller att Stefan Löfven som möjlig statsminister nästa höst kommer som räddande ängel, har en naiv syn på samhällsbyggandet.

Nej här gäller att rädda sig själv. Bräcke måste resa sig av egen kraft vilket innebär tuffa ingrepp i den egna kommunadministrationen plus andra kraftfulla besparingsåtgärder. Bara ifjol expanderade de kommunalanställdas skara till 648 i en liten kommun med 6 500 invånare. Det var plus trettio, eller i utgifter runt 12 miljoner kronor räknat på 400 000 kronor i årskostnad inklusive sociala avgifter.

Visionära politiker med framtidstro vågar ta obekväma beslut. Att höja skatten med 42 öre är inte obekvämt. Det är möjligen den enklaste vägen men leder in i en återvändsgränd, vilket Bräckes skattebetalare inte är betjänta av.