Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatten för svenskarnas kapitalinkomster ökar – så mycket skatt betalas i din kommun

De senaste 25 åren har skatten från svenska privatpersoners kapitalinkomster ökat med 71 miljarder kronor. I länet var det 2017 Östersundsborna som skattade mest – 7 438 kronor per person. Minst skattade invånarna i Ragunda – 2 380 kronor per person.

För deklarationsåret 2017, som gäller inkomster under 2016, låg rikssnittet på den betalade skatten i landet på 9 200 kronor per person. Det visar ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB).

– Själva inkomstskatten på kapital är väldigt hög i år, 92 miljarder kronor, vilket är den hösta siffran som vi har sett, säger Johan Åhman, statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt Johan så är det ett par kommuner som brukar sticka ut i statistiken – Danderyd och Lidingö. Deklarationsåret 2017 var det Danderyd som betalade mest skatt, med 80 600 kronor per invånare. Minst skattade Norsjöborna med 2 100 kronor per invånare.

Läsning för dig som är inloggad:

Försäljningen av biljetter till ÖFK–Arsenal smygstartar – se direktsändningen från biljettsläppet här

Hammarstrandsbor får läkarvård från Bolivia – men upplägget kan vara brott mot lagen

Experten om regionens upplägg med läkare på distans: "Oroväckande"