Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattepengar satsas i företag med anknytning till Åsling (C)

Riksdagsmannen Per Åsling (C) har fått staten att satsa skattepengar i flera företag som han själv varit med och grundat.

Det skriver Dagens Industri som också hävdar att Åsling medverkat till att pengar slussats till bolag som ägs och drivs av personer som står honom nära.

I artikeln hävdas att Inlandsinnovation investerat i flera bolag som har nära koppling till Per Åsling och andra ledande centerpartister. Inlandsinnovation bildades när regeringen bestämde sig för att satsa två miljarder kronor till riskkapital i Norrlands inland. Enligt DI ska Åsling ha varit pådrivande för att bolaget bildades.

Ett av de bolag som Inlandsinnovation gått in som ägare i är Ekonord som grundats och leds av Per Åsling. Ett annat bolag som Inlandsinnovation köpt är riskkapitalbolaget Mittkapital som grundades 2009 på initiativ av Åsling. Han ska då ha kontaktat sjätte AP-fonden som gick in med 90 miljoner kronor i bolaget. EU satsade lika mycket.

Dagens Industri hävdar att det är en snårskog av riskkapitalbolag vars pengar till stor del består av skattemedel som sedan satsar pengar i företag som Per Åsling antingen varit med och grundat eller leds av personer han känner.

Ett annat företag, Trångsviksbolaget, som Åsling är delägare i har sålt konsulttjänster till Mittkapital för 400 000 kronor, enligt DI. Tidningen skriver också att staten, EU och Krokoms kommun tillsammans betalat in cirka 18 miljoner kronor i Trångsviksbolagets olika projekt.

Tillväxtkassan i Trångsviken är också ett riskkapitalbolag som grundats av Per Åsling och här är hans bror Hans ordförande.

Så här svarar Per Åsling på granskningen.