Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skatteverket svarar om knallar

Hanna Björklund kritiserar i en ledare (11/8) lagen om kassaregister och Skatteverkets arbete för att se till att den efterlevs. Skatteverkets uppdrag är att ta in rätt skatt och samtidigt göra det enkelt att följa de lagar och regler som riksdagen beslutar om.

Annons

Jag vill gärna ge några förtydliganden när det gäller hur Skatteverket arbetar med kassaregisterkontroll.

Den som säljer varor eller tjänster för minst 177 600 kronor i år måste enligt lagen ha ett godkänt kassaregister. Torg- och marknadshandlare, så kallade knallar, var tidigare undantagna men omfattas sedan årsskiftet av kravet.

Det är riktigt att det i dagsläget bara finns ett fåtal godkända kassaregister som klarar hård väderlek. Elsäkerhetsverket skriver därför att Om din kassaapparat inte uppfyller kraven för utomhusbruk så måste du vidta åtgärder för att säkerställa en torr miljö som den är konstruerad för.

Det handlar alltså om att apparaten måste skyddas mot regn och fukt vid dåligt väder, lämpligen genom att placeras under tak. Genom liknande handhavande har torg- och marknadshandlare länge kunnat använda kortapparater, trots att dessa inte heller tål regn eller fukt.

Alkohollagen införde redan 2003 krav på kassaregister. Försäljare av alkohol utomhus på festivaler och mässor har alltså använt kassaregister i mer än tio år.

Vid riktigt hård väderlek eller tillfälligt strömavbrott godkänner Skatteverket att torg- och marknadshandlare tillfälligt dokumenterar försäljningen på papper i stället.

Svar från ledarskribent:

Trevligt med ett förtydligande om hur man kan komma undan väderproblemet, men fortfarande inget svar på grundfrågan om nödvändigheten i förslaget.

Givetvis är det Skatteverkets uppdrag att ta in skatt. Och det är vänligt att Conny Svensson att ge lite tips på hur man kan komma runt den klämda situationen mellan Elsäkerhetsverket och Skatteverket.

Men inget i hans replik svarar över huvud taget på min grundkritik om varför det nu kändes så viktigt att ta bort undantaget om godkända kassaregister för tusentalet av Sveriges knallare, varför Skatteverket tycks anse att Sveriges skatte­intäkters framtid står och faller med att pressa just dem.

I vanlig ordning får vi medborgare sätta vårt hopp till teknisk utveckling och innovation och hoppas att de digitala verktygen som iZettel blir allt mer tillgängliga. De är betydligt billigare och enklare att handskas med än de godkända kassaregistren.