Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skelett hittade på Frösön

När den gamla muren vid Frösö kyrka skulle renoveras gjorde man ett uppseendeväckande fynd. Hittills har man hittat 15 tidigare okända skelett som kan ge nytt ljus åt Frösöns historia.

Det var när den gamla muren som omger begravningsplatsen vid Frösö kyrka skulle renoveras i slutet av augusti som man gjorde den oväntade upptäckten. Resterna av tre skelett blottades under muren och länsmuseets arkeologer kallades till platsen.

– Till en början visste vi inte omfattningen av fyndet. Men ganska snart insåg vi att det faktisk ligger skelett hela vägen under muren. Och det dyker upp nya varje dag, berättar arkeologen Anders Edvinsson som tillsammans med kollegan Anna Engman jobbar med att kartlägga platsen.

Själva fältarbetet med skelettfynden beräknas pågå i någon månad, sen väntar ett omfattande analysarbete av benresterna. Hittills har man hittat 15 skelett varav knappt 10 är kompletta kroppar och 2 är barn. Ett antal skelett kommer sedan att väljas ut och skickas iväg till ett laboratorium för en grundlig analys, berättar Anna Engman.

– Det ska bli väldigt spännande att få reda på provsvaren. Vi hoppas få svar om ålder, kön och kanske till och med vad de åt och var de kom ifrån. Får vi de provsvar vi hoppas på kan vi skriva historia.

Men redan nu kan man dra vissa intressanta slutsatser utifrån var fynden är gjorda.

– Skeletten är begravda ytligt och perifert i den norra delen av kyrkogården. Detta kan tyda på att det handlar om människor i lägre sociala skikt eller att man helt enkelt hade bråttom när man begravde dem. Vi har bara hittat skelettdelar, inga andra rester av kistor eller nålar efter svepningar. Kropparna är dessutom begravda med händerna utefter sidorna vilket var vanligt mellan åren 1100 till 1250, säger Anna Engman.

Platsen runt Frösö kyrka är riksintressant ur ett historiskt perspektiv. Här har människor levt sedan lång tid tillbaka och det finns gott om vikingagravar i trakten. De senaste fynden hoppas man, från länsmuseets sida, ska kunna fylla den historiska luckan mellan den gamla vikingatida offerplatsen från 1000-talet och dagens kyrka från slutet av 1100-talet.

Den planerade renoveringen av bogårdsmuren runt kyrkogården kommer nu att fördyras och dra ut på tiden rejält. Men de ökade kostnaderna faller inte bara på Frösö församling. Staten, via länsstyrelsen, och stiftet bidrar med pengar.

En rapport med resultaten av utgrävningen och analyser av benresterna hoppas arkeologerna kunna presentera innan jul. Alla skeletten kommer sedan åter att begravas på en annan plats vid Frösö kyrka.