Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skenande start på årets forbonderesa till Röros

Det blev en dramatisk start när forbönderna startade sin årliga resa från Klövsjö till Röros. En av hästarna skenade och drog iväg i full fart med en sladdande släde efter riksvägen.

Dessbättre klarade sig alla, inklusive hästfolk och bilar efter riksvägen, undan skador. Och den skenade hästen vände så småningom tillbaka till övriga sällskapet. Efter den incidenten kunde gänget med de tolv hästarna mysa i lugn och ro i strålande solsken.

Det är 31 år sedan den första resan gjordes till Röros. Jöns Fahlén i Klövsjö och Einar Montén i Vemdalen ville på så vis återupprepa de resor som sydjämtar, härjedalingar och hälsingar en gång i tiden gjorde för att byta varor i Röros. Den spektakulära resan blev ingen engångsföreteelse. Resan upprepades 1983 med tio hästforor och i storleksordning 25-30 personer och efter det har forbönderna varje år kört in på Malmplatsen i Röros tillsammans med ett 80-tal andra forbondeekipage. Intåget på tisdag, prick klockan 12, är även startskottet på Röros marknad och på invigningsdagen finns runt 10 000 människor på plats.

– Alltid lika roligt och spännande, sa rutinerade färdledaren Gunnar Ahlzén.

Det är han, eller rättare, 19-årige hästen Putte, som ligger i täten i forbondegänget som lockar många nyfikna längs resvägen.

När de igår efter, 12 kilometer, rastade på Fjällgården var det i strålande vinterväder.

– Fortsätter det här vädret kan vi inte få det bättre, sa Gunnar Ahlzén.

Med för första gången är Jostein Edberg Moan från Hoverberg. Tillsamman med hjälpkusken Anette Sandström, Bjuråker, sitter han i släden bakom dölahästen Jomin. Hästen är den norska varianten av en nordsvensk brukshäst.

– Det pirrar i magen och jag har stora förväntningar på den här turen. Det lär nog komma någon tår i ögat när vi åker in på Malmplatsen, sa Jostein.