Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skickades hem från akuten och dog

22-åriga Louise Johansson skickades hem från akutmottagningen, trots att hon var så dålig att hon inte kunde gå själv. Senare samma kväll drabbades hon av andnöd och avled.

Louise Johansson studerade till förskollärare och hade fått ett efterlängtat sommarjobb i Brunflo. Torsdagen den 25:e juli 2013 fick hon ont i huvudet och åkte hem från förskolan för att vila.

– Hon ringde mig på måndag morgon då hon satt i bilen för att ta sig till jobbet, plikttrogen som hon var. Hon hade kräkts hela natten och hade haft jätteont, berättar Ingrid Jonsson, mamma till Louise.

Efter samtal med Z-gränds hälsocentral fick hon träffa en läkare som, efter undersökning, skickade hem Louise med Alvedon i handen.

– Louise åkte hem, bäddade ner sig men ringde på kvällen och ville att jag skulle komma. Jag for dit och såg att hon mådde dåligt och hade kräkts, säger Ingrid.

Av Sjukvårdsupplysningen får nu Louise rådet att ta sig till akutmottagningen på Östersunds sjukhus. Klockan är kvart i elva på måndagskvällen den 29:e juli och Louise är så yr att hon måste stödjas för att över huvudtaget kunna ta sig in på akuten. Ingrid beskriver natten med sin dotter på akutmottagningen som en enda lång väntan.

– Louise får krampanfall, upp till en minut långa, svetten lackar på henne och hon försvinner. Det här händer fem gånger och jag ringer på personal varje gång, säger Ingrid uppgivet.

Flera läkare undersöker Louise under natten, huvudvärken bedöms komma från nacken och hon får muskelavslappnande- och antiinflamatorisk medicin men nekas röntgen.

Klockan halv nio på tisdagsmorgonen skickas Louise hem från akutmottagningen med recept på Alvedon och Pronaxen i fickan. Hon klarar inte av att gå och är tvungen att köras ut i rullstol till den väntande bilen. På vägen ut kräks hon i undersökningsrummet.

– Jag bäddade ner henne hemma hos mig och försökte få i henne lite vätska. Hon försökte få i sig en jordgubbe, det var det sista hon åt.

Vid niotiden beskriver Louise hur hon känner sig hostig och har svårt att andas. Ingrid försöker bädda högt i sängen men ser hur hon slutar andas och samtidigt "försvinner".

– Jag försökte göra hjärt- och lungräddning men kunde inte på grund av vätskan som var i vägen, beskriver Ingrid.

Ambulansen är på plats inom fyra minuter.

– De bara flög in. Jag hör hjärtstartaren och hör hur det smäller och har sig när de arbetar med henne.

En extra ambulans tillkallas och totalt jobbar fem sjukvårdare i två och en halv timme med att försöka rädda livet på hennes dotter. De lyckas få i gång hjärtat trots att det stannar några gånger.

– Men andningen lyckas de aldrig få i gång, den tog slut här, säger Ingrid och blickar bort mot sovrummet.

På sjukhuset läggs Louise i respirator men det konstateras snabbt att hon är hjärndöd. Louise Johansson blev 22 år gammal.