Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skickligare hantering av sjukförsäkringsfrågor, tack

Regeringens minoritetsställning ställs nu åter på prov i Riksdagen. En majoritet pressar på nytt regeringen i sjukförsäkringsfrågan. Oppositionen vill att regeringen tar deras utskottsinitiativ gällande den så kallade ”180 dagars-regeln” på allvar.

Annons

Sjukförsäkringen har varit regeringens sorgebarn. Gång på gång har massiv kritik kommit om stelbenta regler som obarmhärtigt slår fel.

En sådan regel är den så kallade ”180 dagars-regeln”, att sjuka efter ett halvår ska prövas mot den reguljära arbetsmarknaden.

Regelns ambition är självfallet bra. Människor ska inte riskera att fastna i ett permanent utanförskap.

Men när den praktiska konsekvensen blir att behandling och rehabiliteringsåtgärder måste avbrytas, är det inte svårt inse att något uppenbart blivit fel.

Detta har även regeringen och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson insett. Därför har försäkringskassan fått i uppdrag att göra en översyn vilket arbetsmarknadsbegrepp som bör användas för att öka beslutens legitimitet.

Naturligtvis ska arbetsmarknadsbegreppet hanteras omsorgsfullt, men att översynen ska behöva dröja till mars 2012 är oacceptabelt.

En riksdagsmajoritet ogillar också fortsatt utredande. De körde också över regeringen i somras. I ett utskottsinitiativ krävde en enig opposition att regeln skulle ändras. Nu vill man helt befogat också se ett färdigt förslag.

Gränsen för när opposition blir obstruktion är hårfin. Därför är respekt och ansvarstagande två mycket viktiga beståndsdelar i en seriös oppositionsroll. Något som blir än viktigare vid ett minoritetsstyre. Men detsamma gäller även för regeringen.

Deras handhavande av just sjukförsäkringsfrågor har under åren många gånger tyvärr varit omdömeslöst. Allt för sent och efter massiv kritik har de vid ett flertal tillfällen tvingats backa och förändra orimliga regler.

Något som självklart har skadat förtroendet för sjukförsäkringen i stort men också orsakat onödigt lidande för drabbade.

Eventuella förändringar av ”180-dagars-regeln” ska klubbas i riksdagen 12 december. Förhoppningsvis skärper sig regeringen och presenterar ett färdigt genomarbetat förslag. Sedan återstår att se vem som får sista ordet.

Och till sist: Trygghetssystemens legitimitet bygger på att de inte missbrukas i kombination med att flertalet av medborgarna uppfattar regelverken som rimliga.

Därför behövs också en humanare och mer kompetent regeltillämpning än i dagsläget. En utmaning som Försäkringskassans nya generaldirektör Dan Eliasson nu har på sitt bord.