Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skicross på framfart i Lofsdalen

Skidorten Lofsdalen hamnar nu på kartan som officiell träningsanläggning för skicross i Sverige.

– De har hjälpt oss att lyfta sporten bland unga och nu vill vi ge något tillbaka, säger Tommy Eliasson Winter, förbundskapten för skicross på Svenska skidförbundet.

Under flera år har skicross varit en del i det alpina utbudet i Lofsdalens fjällanläggning. Förra året hade landslaget sitt träningsläger inför för-OS i backen. Så blir det även i år. I början av februari samlas den svenska eliten i Lofsdalen för att förbereda skicross-äventyret i OS i ryska Sochi.

– Vi har känt att de vill vara med och utveckla sporten framför allt för barn och ungdomar och vi har funderat på hur vi kan samarbeta, säger säger Tommy Eliasson Winter.

– Det här är ett led i det. Nu kan de använda vårt landslag i sin marknadsföring. Jag kommer till exempel att var med när den nya sexstolliften invigs, säger han.

Lofsdalen var en av de första fjällanläggningarna som byggde en skicrossbana.

– Vi är jättestolta över att bli utnämnda till officiell träningsanläggning för svenska skicrosslandslaget, säger Ola Andersson, VD för Lofsdalen.

Till våren körs både SM och norska mästerskapen i skicross i Lofsdalen, samma helg.

– Det blir lite annorlunda, att ordna norska mästerskapen, säger Ola Andersson.

På vilket sätt kommer de här satsningarna vanliga turister till del?

– Vanliga åkare är också välkomna i banan och någon gång i veckan kör vi skidskolan där. Vi har också tagit fram en skicross-app som mäter fart och g-krafter och som har blivit väldigt populär bland de som vill tävla mot varandra.

Men blir det inte dyrt att bygga och underhålla en skicrossbana?

– Jag ser det som en vanlig driftskostnad. Den här typen av anläggningar blir mer och mer populära och behövs i en skidanläggning. Framför allt ungarna tycker att det är jätteroligt, säger Ola Andersson.