Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidåkare omkom i lavin

En av de tre skidåkare som drogs med i fredagens lavin i Åre omkom.

Mannen låg begravd i snömassorna i drygt tre timmar innan han hittades och var då kraftigt nedkyld. Hjärt-lungräddning påbörjades på platsen men hans liv gick inte att rädda. Mannen som var i 30-årsåldern kommer inte från länet.

– De två andra skidåkarna kunde lämna området utan skador, säger Linda Wasell, pressansvarig på Skistar i Åre.

Lavinen rasade vid 13-tiden nerför Västerskutan mitt emot liftarna i Tväråvalvet. Området där lavinen gick tillhör inte Skistars ansvarsområde.

– Skistar har alltså inget med det här området att göra, säger Eva Helin, vid polisen i Åre.

Lavinen var stor, cirka 300–400 meter bred och en stor räddningsinsats sattes in omgående. Lavinen gick utanför pistat område på Västerskutan.

– Man tar sig inte till det här området via vårt liftsystem. Vi har haft ett omfattande arbete de senaste dagarna för att minimera riskerna för laviner. Om man sprängt just i det här området vet jag inte just nu, säger Wasell.

Om lavinen är utlöst av skidåkarna eller om det är en spontanlavin är oklart. Klart är att Skistar under gårdagen hade helikopter uppe för att med hjälp av en så kallad lavinklocka som skickar ut tryckvågor få laviner att rasa.

I och med att det är sportlov var det många personer som blev vittne till olyckan.
Räddningsarbetet var massivt.

– Som mest deltog cirka 100 personer i räddningsarbetet, personer från fjällräddningen, polisen och Skistar, säger Linda Wasell.

Nere vid liftarna i Tväråvalvet fanns en ambulanshelikopter. I Åre opererade samtidigt en polishelikopter.

När det var som mest intensivt uppmanades samtliga skidlärare att hjälpa till i olycksområdet och extra polishundar kallades in från Norge och Västerbotten.

Två av de tre männen återfanns i ett tidigt skede. De begravdes inte helt utan flöt ovanpå snön och syntes på långt håll. De uppges inte vara skadade.

Långt senare, strax efter klockan 16.30, återfanns den tredje skid- åkaren i rasmassorna, två och en halv meter under snön.

Alla som deltagit i räddningsarbetet samlades under gårdagskvällen i Rödkullen för att diskutera igenom det som hänt under dagen.

– Sådana här händelser är psykiskt mycket pressande. Nu får alla tillfälle att prata av sig, säger Wasell.

Den senaste tidens ymniga snöfall och flera plusgrader innan dess gör att snön under ytlagret är blöt. Faran för ytterligare laviner är alltså stor. Just nu råder en trea på lavinskalan vilket betyder att risken för laviner är betydande och att ”mänskligt utlösta laviner är sannolika”.