Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skideliten vill sprida kunskap och inspiration

Är du nybliven skidfantast som behöver tekniktips eller gammal skidräv som har kört fast i gamla mönster? Inga problem. Numera delar svenska skideliten med sig av sina bästa teknik- och träningstips på sajten Skideoteket.com.
– Vi vill inspirera och sprida kunskap. Jag tror det här kan betyda mycket för skidsporten i Sverige, säger Lars ljung, idékläckare och initiativtagaren bakom satsningen.

Annons

Vinterns första snö har nyss landat i Ladängsbacken på Frösön. Genom det vitpudrade gräset rusar Robin Bryntesson i full fart uppför backen. En visselpipa ljuder och han börjar lunka långsamt utför för att, 15 sekunder senare vid nästa visselsignal, vända upp och sätta full fart igen. På marken intill ligger skidåkarkollegan Lars Ljung med en kamera. De är här för att spela in ännu en film om skidteknik och träning tillsammans. Just i dag står backträning och intervaller på schemat.

– Skideoteket startades för ganska precis ett år sedan. Vi vill nå ut till alla skidåkare som behöver nya idéer eller inspiration. Det kan vara allt från unga skidtalanger till vanliga motionärer. Kanske främst till ideellt arbetande klubbtränare, de som får minst input men som kanske behöver det mest, förklarar Lars Ljung.

Tanken är att göra kunskap lättillgängligt via korta videofilmer om tekniktips, övningar och upplägg av träningspass. Att skapa en övningsbank tillsammans med Sveriges bästa aktiva och ledare.

Idén fick Lars efter att lärarna på landets skidgymnasium efterlyste tydligare riktlinjer kring sitt arbete. Nu driver han sajten på uppdrag av Svenska skidförbundet.

Tidigare har Lars Ljung och Robin Bryntesson gjort en handfull filmer tillsammans under "Bryntes hörna" på Skideoteket. De pratar om hur de vill ge något tillbaka till skidsverige. Mycket är gjort med en rejäl glimt i ögat såsom den udda starttekniken grodan, 360-hopp på rullskidor eller då han reder ut varför just Emil Jönsson springdiagonalar så snabbt. Annat är mer matnyttigt.

– När jag åkte rullskidor genom Sverige i somras så undrade många hur man bromsar. Då gjorde vi en film som visar åtta olika bromstekniker. Det är bara roligt om vi kan lära ut något, säger Robin.

I andra klipp kan besökare på sajten se förbundskapten Rikard Grips favoritträningspass, när Marcus Hellner kör backintervaller i Italien eller lära sig om hur barn och ungdom bör styrketräna. Receptet som används i filmmakandet är enkelt: akademisk teori och praktisk kunskap blandas med humor och skratt.

– Skratt är bra. Det ska vara seriöst men med humor. Det blir jag inspirerad av, säger Robin.

Och Lars har bara mött positiva reaktioner bland landets elitåkare.

– De bjuder på sig själva och sina tips. Jag tror på det här. Det är hett med skidåkning i hela landet och kunskapstörsten är stor. Det här känns som en bra väg att gå för oss med längdhjärta. Jag tror det kan betyda mycket för skidsporten i Sverige, säger han.