Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidgymnasiet slukar pengar

En revisionsrapport visar att gymnasieskola är dyrare än andra jämförbara skolor. Kostnaderna för Åre gymnasieskola har ökat trots att elevantalet har sjunkit.

Det är Åre kommun som beställt revisionsrapporten so ska ge förslag på ny budgetmodell för gymnasieskolan samt komma med idéer på hur kommunen kan förbättra i gymnasieskolans ekonomi.

Revisorerna jämför kostnaderna för Åre gymnasieskola med andra jämförbara kommuner, alltså tursimkommuner som till exempel Malung-Sälen och Gotland. Det framgår det med all tydlighet att Åre kommun har högre kostnader för gymnasiekolan än dessa kommuner.

Kostnaderna, beräknat per elev, har dessutom ökat kraftigt senaste åren. Det hänger ihop med att personalstyrkan inte minskat i takt med att elevantalet sjunkit. Tydligast ökning finns för undervisningskostnaderna som dragit iväg.

Rapporten visar att skolan inte bara är dyr. Kostnaderna för skolan är inte fullt ut budgeterade. Om gymnasieskolan skulle ha en internbudget skulle man behöva minska kostnaderna med 14 miljoner kronor för att ha en budget i balans.

Skidgymnasiet är kommunens stolthet men rapporten visar att den är dyr att bedriva för Åre kommun. I rapporten framgår det att intäkter som kommunen får från riksidrottsförbundet och elevernas hemkommuner inte täcker kostnaderna. Åre kommun måste betala hela 31 962 kronor per elev för att få ekvationen att gå ihop. Det handlar i slutänden om omkring sju miljoner kronor extra för skidgymnasiet.

" Vad vi förstår har Åre kommun redan vetskap om att kostnaderna för idrottsprogrammet är relativ sett höga och att kommunen sett andra värden och därför beslutat att avsätta mer för ändamålet."

Det är dock inte bara skidgymnasiet som har svårt att bära sina egna kostnader. Även hotell- och restaurangskolan kostar mer än vad kommuner får in. Över två miljoner kronor skjuter kommunen in för att kunna bedriva utbildningen.