Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidhjälten: – Det var tre sekunder av tomhet

Han kämpade i många år för att ta en plats i världseliten.
När han äntligen nådde målet så slutade han.
– Jag förstår att folk blev förvånade, säger Lars Nelson.

30-åringen från Bruksvallarna blev en stor svensk skidhjälte under de olympiska spelen i Sotji efter den dramatiska förstasträckan på stafetten.

De flesta minns nog fortfarande den där bilden på tv:n när Lars Nelson stod med bara en skida.

– Inför loppet var jag förstås ganska nervös. Mest för att jag kanske inte skulle hänga med. När jag blev tacklad och sedan avtrampad den ena skidan så minns jag att jag tänkte "klart att det ska sluta så här!" Sedan var det tre sekunder av tomhet. Men jag fick ju syn på skidan och fick på mig den, berättar Lars Nelson.

Sedan skulle jakten på täten börja.

– Jag tänkte direkt att jag inte skulle göra några dumheter och jaga i kapp och åka mig stum. Jag anade att folk framfrör tv:n skulle dumförklara mig när jag började jaga i kapp täten. Men sanningen är att den mesta av tiden gled jag faktiskt i kapp, berättar Nelson.

Men han gick inte bara i kapp. Han ryckte också ifrån. På väg in i stadion hade Nelson och finländaren Jahojärvi distanserat de övriga.

– Min allra skönaste känsla under hela OS var när jag passerade sista krönet innan stadion och kände att nu är nog ledarna och de övriga åkarna jävligt nöjda med mig. Jag brukar aldrig ha så starka känslor som jag hade då.

Sverige vann stafetten och Lars Nelson fick smeknamnet "Lord Nelson" i sociala medier.

– När jag låg och surfade runt på kvällen på rummet och läste var det rätt kul, säger Lars Nelson och skrattar.

Året efter kom han till hemma-VM i Falun med stora förhoppningar. Framför allt såg han fram emot stafetten inför alla hemmafans.

Då kom chockbeskedet. Nelson fick inte plats i stafettlaget.

– Det är klart att jag blev besviken att jag inte fick åka. Men jag bestämde mig för att inte ifrågasätta det utan att acceptera. Jag hade ju en femmil som jag behövde fokusera på. Men nu i efterhand så kan jag ju säga att jag tyckte att det var givet för mig att jag skulle få åka, säger Lars Nelson.

Resan mot världstoppen har varit lång och krokig för Lars Nelson. Han var en av Sveriges bästa juniorer, men steget till seniorlivet blev större än han trodde.

– Helst plötsligt var jag tre minuter efter på lopp över 10-15 kilometer. Då kändes det hopplöst och svårt att känna mening att fortsätta. Jag började träna mindre och kände mig inte helt fokuserad, säger Nelson.

Men efter att ha blivit 11 på en Sverigecup 2009 där han normalt brukar hamna på 20-30:e plats började han se ljuset i tunneln.

– Då kom nytändningen och sedan har jag lyckats bli bättre och bättre för varje år, berättar Nelson.

När alla undrade om Lars Nelson inför nästa säsong skulle kunna ta ett steg ytterligare kom det oväntade beskedet. Lars Nelson lägger skidorna på hyllan.

– Jag förstår att folk blev förvånade. Men sanningen är att jag hade tagit beslutet för flera år sedan. Jag hade bestämt att tävla tills jag är 30 år och sedan lägga av. Jag har aldrig berättat om beslutet under åren för att slippa få frågor om det. Men jag känner att beslutet är rätt. Jag orkar inte med den insats och uppoffringar som krävs för att satsa vidare. Då pratar jag inte bara om den tuffa träningen utan det är också svårt att gå framåt i livet med studier och så. Jag behövde byta spår, säger Lars Nelson.

Nu pluggar han i stället på heltid och bor med sambon Madelen och hunden Jinai i Bruksvallarna. Naturligtvis har han förstås ett mål även med pluggandet.

– Jag har alltid velat bli ingenjör och det är det jag satsar på nu. Jag läser programvaruteknik och det är väl tänkt att jag ska bli ingenjör inom programmering. Det handlar om att utveckla dataprogram och appar, säger Nelson.

Redan under läger och tävlingar var det datorn som gällde.

– Ja, jag kan väl säga att jag inte var den som var mest social i laget (skratt). Jag låg gärna på rummet och programmerade.

Att sitta och diskutera sport är något som Nelson gärna är utan.

– Jag är faktiskt ointresserad av sport. Världscupen på skidor började jag inte följa förrän jag själv var med.

Men du vet vilket lag som vann SM-guld i fotboll i år?

– Haha. Totalt ointressant. Nu blir väl alla Östersundare sura. Jag vet nämligen att de tagit sig till allsvenskan, men det är å andra sidan det enda jag vet om fotboll.

I dag drar skidsäsongen i gång i Bruksvallarna. Lars Nelson finns förstås på plats, men den här gången vid sidan av spåret.

– Det känns skönt att slipp pressen. Men jag tror att tävlingssinnet i mig kommer att önska att jag var med, säger Lars Nelson och skrattar.

Läs också: Lars Nelson lägger av (2015-04-24)

PREMIUM: Skidlegendaren som du aldrig har sett honom (1975)