Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidlegend på plats i guldbyn

I Åsarna hålls varje år en stor längdskidtävling för eliten. Men nu har man tänkt om, skidåkning för alla är guldbyns nya motto.

Nu har de äntligen träffats på snö. Fyra skidgymnasister från Fjällgymnasiet i Jämtland, har fått ett uppdrag att inspirera, peppa och samarbeta med fem killar och tjejer med olika funktionsnedsättningar.

Ungdomarna kommer från ett omsorgsboende utanför Västerås. Tanken är att dessa tillsammans ska kunna vara med i Åsarna IK:s långlopp, ICA-loppet som går 8 februari 2014.

Under måndagen var de ute i spåren och tränade med bland andra skidlegenden Jan Ottosson.

– Det här är jätteroligt, jag sköt tyvärr alla bom i dag på skidskyttet, men att åka skidor var lättare än jag trodde, säger Peter Berling, Norrviken.

Initiativtagaren Fredrik Lagerholm, tycker det viktigt att alla ska kunna få samma chans att utöva en idrott. Förra året sprang han genom hela Sverige, totalt 630 mil på 100 dagar, då för att samla in pengar till personer med funktionsnedsättningar i andra länder.

– När jag stannade till här i Åsarna fick jag bra kontakt med några av Sveriges skidlegender. Vi diskuterade om några skidgymnasieelever kunde bli personliga tränare för de ungdomar som bor i våra verksamheter i ett framtida samarbete. Det blir ringar på vattnet och nu är vi här, berättar Fredrik Lagerholm, som jobbar på, Indies omsorg i Mälardalen.

En personlig tränare som bor 60 mil bort fungerar väl inte säger många, men de gör ju det. Dagens teknik med sociala medier och exempelvis Skype gör att avstånden inte spelar någon större roll.

– Kan det finnas en bättre känsla än att alla får vara med? fortsätter Fredrik.

En som verkligen blivit taggad på att åka skidor är Tobias Brorsson, Sollentuna. Han fick chansen att prata med en världsmästare på skidor vid namn Jan Ottosson under lunchen på Storhogna vinterträdgård.