Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskytteförbundet tackar ja till tävlingar trots att finansiering saknas

Nu är det klart: Internationella skidskytte­förbundet har gett Östersund i uppdrag att genomföra den redan planerade världscuptävlingen 2009 och de följande fyra vc-premiärerna. Men arrangerande skidskytteförbundet har bara kommungarantier för en enda tävling så här långt.

Annons

– Ja, jag tycker att vi har råd med det, sedan är det viktigt att tävlingarna inte inkräktar på förbundets ekonomi.

– Nej, inte på den nivå vi vill ha det.

– Man kan lugnt säga att den är ansträngd, men det här med att arrangera världscuptävlingarna är ju något positivt i grunden och sedan ska det lösas på ett ekonomiskt värdigt sätt, säger hon.

Östersunds kommun har dock enbart beslutat om ekonomiskt stöd till årets världscuparrangemang och inte till de kommande åren.

– Det vi beslutat om gäller för 2009, sedan har vi sagt att vi är beredda att diskutera fortsatta evenemang både när det gäller den ekonomiska delen och vilka ansvarsförhållanden som ska råda.

Enligt Andersson innebär det vilka åtaganden kommunen ska ha i samband med själva arrangemanget.

– I dag tillhandahåller kommunen en viss standard för att genomföra tävlingar, ett alternativ kan vara att göra en annan arbetsfördelning och att de (skidskytteförbundet) får fixa mer själva.

– Vi ska bidra för att det ger ett mervärde för Östersund, men inte med mer pengar än nödvändigt, säger hon.

Till 2009 års arrangemang ger kommunen ett direkt stöd på drygt 900 000 kronor, resterande, 1,4 miljoner är i form av kostnader för stadion, spår och anläggningar, samt för eventuell snöproduktion.

– Jo, det går inte att hymla om att det är litet känsligt. Jag har naturligtvis mött andra arrangörer som ifrågasätter att just den här sporten får så mycket stöttning från kommunen.

– Ja, ta travet till exempel. Från deras håll tycker de ju att tävlingarna de har nästa helg drar så mycket besökare och får så mycket uppmärksamhet från stora delar av landet att de också borde få samma stöd.

– Även om det är finansiellt dåliga tider så måste kommunen också våga satsa samtidigt som vi håller igen. Vi måste se till helheten. Skidskyttet betyder så mycket för Östersund.

– Inte jag personligen, men det finns en utredning som Etour har gjort som pekar på att den mediaexponering som sker ger Östersund ett mervärde.

– Det är inte alls samma kostnader när det gäller längdskidorna. De har mer sponsorintäkter och håller på kortare tid.

Mer läsning

Annons