Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidskytteledarna fick fly lågorna

Huset som det svenska skidskyttelandslagets ledare bodde i under natten brann ned till grunden.

Annons

Förbundskaptenerna Marko Laaksonen från Ås och Johan Hagström från Östersund samt landslagskoordinatorn Anders Byström och de fem i vallateamet satt och åt frukost i huset de bor i under världscupen i Rupholding när ägarinnan larmade om branden.

– Vi satt och åt frukost när ägarinnan till boendet kom in och skrek att vi måste springa ut för att det brinner. Det var otäckt, men vi är alla oskadda, berättar Anders Byström från Ruhpolding.

Svenska ledarna sprang till sina rum för att rädda de viktigaste prylarna och sedan vidare ut på gården.

– Vi fick med oss det mesta. En del blev väl kvar, bland annat mitt pass men det går ju att ordna nytt, och som sagt det viktigaste är att vi är oskadda.

När de lämnat byggnaden och sprungit ut på gården fick svenska ledarna hjälpa till i räddningsarbetet av ett stort antal kor som befann sig i den eldhärjade ladugården som är i hopbyggd med hotell/lägenhetsbyggnaden på gården.

– Det var säkert upp emot 20-talet kor som vi fick hjälpa till att fösa ut mot en äng, bort från den eldhärjade byggnaden.

Medan Anders Byström och hans landslagskollegor arbetade ute på fältet såg de även hur det började brinna i taket i den byggnad där de hade sitt boende.

– Där på översta våningen bodde vallarna medan vi hade vårat på våningen under.
Elden spred sig väldigt snabbt och det är egentligen ingenting som förvånar:

– Det är ju inte särskilt eldsäkra hus de har och vad jag fattade fanns inga brandvarnare heller. Så det går snabbt när det väl börjar brinna.

Anders Byström och övriga svenska ledare lämnade sedan området medan räddningsarbetet fortsatte eftersom de har tävlingar nu på eftermiddagen inne i Ruhpolding.

– Just nu sitter jag i bilen och ska titta på ett annat boende som tävlingsorganisationen på kort varsel ordnat för oss. Jag vet inte hur det ser ut på gården där vi bodde, men förstår att mycket är förstört och ägarinnan stod ute på gården och grät innan vi åkte.

Sporten talade även med damernas förbundskapten, Marko Laaksonen, som medan inskjutningen pågick på skidskyttestadion i Ruhpolding bland annat konstaterade:

– Vi förstod inte riktigt hur allvarligt det var förrän vi kom ut på gården och såg hur mycket det brann i byggnaden.

De aktiva svenska skidskyttarna bodde inte på den här platsen och de kunde fortsätta sina förberedelser som vanligt inför de världscuptävlingar som återstår i Ruhpolding.

I eftermiddag kl. 14.30 kör herrarna stafett.

Läs mer på allehanda.se.