Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias Hargin om sorgen efter hustrun Matilda Rapaports död och hur han funnit tröst i skidåkningen

Mattias Hargin funderade på att lägga ned sin slalomkarriär efter den tragiska bortgången av hans fru, Matilda Rapaport som hastigt togs ifrån honom i en lavinolycka. Men tre månader senare har han landat i sorgen och gör sig redo för en ny säsong.

Annons

I somras hände det som bara inte får hända. Den alpina friåkaren Matilda Rapaport hamnade mitt i en lavin när hon spelade in en reklamfilm i Chile. Hon hamnade under snömassorna och trots att räddningstjänsten hittade henne kort därpå och hon fördes i koma till sjukhus så gick hennes liv inte att rädda. Efter sig lämnade hon maken sedan tre månader, slalomåkaren Mattias Hargin, ensam i sorg och i ett vägskäl om han skulle orka fortsätta med skidåkningen.

– Jag var ganska tveksam till hur jag ställde mig till att fortsätta. Framför allt trodde jag att jag hade tappat gnistan. Men ganska snabbt kände jag att den fortfarande fanns kvar. Jag har lärt mig mycket längs vägen som gjort mig till en starkare person och förhoppningsvis kan det göra mig till en bättre skidåkare, säger Hargin i en intervju med Sportbladet.

Mattias Hargin har landat i sorgen och hittat tröst i skidåkningen.

Tiden sedan det hände har varit speciell, det har gått tre och en halv månad och sorgen och chocken har varit påtaglig. Men nu har han tagit beslutet att satsa på skidåkningen ändå.

– Träningen har varit en viktig del av sorgeprocessen. Man får energi av träning och det gör att man mår bättre, säger Hargin till Sportbladet.

Han har varit väldigt öppen med sin sorg efter hustruns tragiska bortgång och bloggat om sina känslor och skrivit om sin rädsla inför framtiden utan henne.

– När Matilda fanns hade vi en klar framtid framför oss, det är ju helt nollställt. Helt plötsligt står man i en otryggare sits. Att man inte har sin livskamrat bredvid sig längre förändrar ju allt och det är jättejobbigt. Just därför är jag extra tacksam för att jag har skidåkningen som en trygghet, det är också något jag älskar, säger Hargin till Sportbladet.

Inte bara idrotten har hjälpt honom, att sörja i offentligheten har hjälpt honom.

– Det har hjälpt mig mycket att skriva och dela med mig av mina känslor. Det blev lättare när jag träffade folk. Många hade redan läst och kanske då också insåg att jag är samma Mattias. Man behöver inte se mig eller behandla mig på annat sätt än tidigare, säger Hargin till Sportbladet.

Nu har Hargin startat en stiftelse för att hedra Matildas minne. MM Rapaport Hargin ska inrikta sig mot säkerhetsfrågor inom friåkningen.

– Det var något vi ganska snabbt ville göra, ta vidare vid saker som Matilda och jag står för. Det har tagit ganska mycket tid men tillsammans med vänner och familj har vi kommit igång, säger Hargin.

Mer läsning

Annons