Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britta Johansson Norgren vann premiären – tar över ledartröjan i långloppsvärldscupen

Tvåa i prologen förra helgen.
Men i den riktiga premiären i långloppsvärldscupen Ski classics, 30 kilometer långa La Sgambeda i italienska Livigno, kunde ingen rå på Britta Johansson Norgren.
Segern gör att den regerande mästaren tar över ledartröjan även i årets Ski classics.

Annons

Britta Johansson Norgren.

Sverige mot Österrike.

Britta Johansson Norgren mot Katerina Smutna.

Där har ni duellen den snackas om i långloppsvärldscupen Ski classics i vinter.

Smutna vann prologen i Schweiz förra helgen med 0,7 sekunders marginal före tvåan Johansson Norgren – men på lördagen var den 33-åriga Östersundsbon starkast och tog hem segern i den riktiga premiären, 30 kilometer La Sgambeda, med 1,3 sekunder. En seger som var Johansson Norgrens sjätte i långloppsvärldscupen i karriären, och som gör att den dubbla VM-medaljören, som tog hem cupen i fjol, dessutom tar över totalledningen i årets sammandrag.

Italienska La Sgambeda är normalt sett är 35 kilometer långt men kördes i år på en reservbana över fem varv på en sexkilometersbana på 1 700 meters höjd över havet i Livigno, för totalt 30 kilometer.

Tävlingen bjöd på hårdkörning från start. Britta Johansson Norgren attackerade och tog hem första spurpriset efter sex kilometer,och redan vid tolv kilometer var åtta åkare loss, och sedan krympte klunga succesivt. Sara Lindborg var den som hängde med längst men fick släppa i sista backen och var drygt 17 sekunder bakom i mål, som trea.

Seraina Boner var fyra, 42 sekunder bakom, Astrid Øyre Slind femma, Lina Korsgren sexa och Laila Kveli sjua.

Tord Asle Gjerdalen och Ilja Tjernousov gick loss i sista backen i herrloppet, och norrmanenn spurtade sedan ned ryssen. Bob Impola fick sedan ge sig mot Petter Eliassen och Morten Eide Pedersen i spurten om tredjeplatsen, men höll undan till en femteplats som bäste svensk – det överlägset bäste Bob gjort i karriären.

Nästa deltävling i långloppsvärldscupen är kinesiska Vasaloppet den 4 januari.

Alla Britta Johansson Norgrens segrar i Ski classics

König Ludwig Lauf 2015, Jizerska padesatka 2016, La Diagonela 2016, Marcialonga 2016, Toblach–Cortina 2016, La Sgambeda 2016.

Mer läsning

Annons