Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekström ställdes mot stornamnen i stafettdebuten – expertens betyg: "Bättre än förväntat"

Garphyttans Axel Ekström skulle debutera för det svenska stafettlaget i världscupen.
Då fick han ta sistasträckan – mot värstingnamn som Krogh och Ustiugov.
– Han gör det bättre än man kunnat vänta sig, säger SVT:s expert Anders Blomquist.

Annons

Garphyttans Axel Ekström, som bor i Östersund, åkte in som femma.

Herrarnas längdstafett var länge hotad av ett kabelfel, som gjorde att tidtagningen och tv-sändningen kanske inte skulle fungera i franska La Clusaz. Men det blev start, trots allt.

Svenskarna höll sig uppe i täten och låg trea efter första växlingen, en halv sekund efter på Emil Jönssons sträcka. Men svenskarna hade då fått en varning, sannolikt för att Jönsson tagit ett skejtskär.

Även Jens Burman höll sig uppe i topp.

När ledarduon med Legkov och Dyrhaug gjorde ett ryck så lyckades han ta rygg och hänga med i sista rusningen. I en tät toppstrid blev han precis passerad av italienaren de Fabiani och låg två sekunder från förstaplatsen vid nästa växling.

Tredje sträckan körde Martin Johansson, klev upp och satte sig som ledare och höll tempot i fältet inledningsvis, när loppet gick över till fristilsåkning, för att därefter mer flyta med och ta rygg på de andra namnen där framme.

Vid sista rusnigen var han den enda som orkade ta rygg på norske Gunnar Glöersen. Till sista växlingen var Sverige tvåa, 0.9 sekunder efter.

Och sista sträckan skulle bli 21-årige Axel Ekströms stafettdebut. Garphyttanåkaren, som numera bor i Östersund, fick då ställa upp mot stornamn som Finn Hågen Krogh och Sergej Ustiugov.

Tempot var lågt, med mycket lurspel och Ekström hade inga problem att hänga med i rygg på toppåkarna i ungefär fem kilometer. Men vid sex-kilometerskontrollen hade Ekström tappat och låg sju sekunder bakom.

– Han gör det ändå bra. Det är bättre än man kunnat vänta sig. Det är verkligen inte vilka som helst han tävlar mot, säger Anders Blomquist, SVT:s expert.

Spurten var sedan mäktig när Ustiugov drog ifrån tillsammans med Krogh, från det övriga fältet och Krogh vann på upploppet.

Ekström gled in som femma, 26 sekunder efter vinnaren, efter en spurt mot Federico Pellegrino från Italien.

– Axel klarar en sprintspecialist som Pellegrino, som vi vet kan spurta som en galning, sa SVT:s Lotta Fahlberg.

– Han kommer undan klart godkänt från sin första stafett i Sveriges landslag, fyllde Blomquist i.

Mer läsning

Annons