Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lageson tror på Åsarna IK – och på nästa kliv i karriären: "Till slut släpper det"

Klubbytet kan ha gett Simon Lageson, Åsarna IK, det uppsving han vill ha. Den före detta Ångermanlänningen har glimten i ögat och hoppas att han ska ta ett till kliv i karriären den här säsongen: "Det handlar ju om att vara bäst. Vara egoist", säger Lageson.

Annons

Simon Lageson, Åsarna IK, 2014.

2013 bytte Simon Lageson klubb från Hägglunds IOFK till Åsarnas IK. Det har inte blivit riktigt som han har tänkt sig, än. Nu tar 22-åringen omtag och satsar mot att ta sig från utvecklingslandslaget och Sverige upp till hösta nivå.

– Jag har haft lite strul de senaste säsongerna men hoppas på ett uppsving den här säsongen och att jag får komma ut och köra lite mer internationellt.

Förra säsongen gick det bra på hemmaplan med vinst i Graningerundan, en tredjeplats i Jämtkraft Ski Marathon och en rad andra fina placeringar, som en 16:e plats på 15 kilometer fristil på U23-VM där han också blev bäste svensk. Men det har varit svårare att ta sig vidare en nivå utanför Sverige. Nu hoppas han kunna ta sig ett steg till den här säsongen.

– Personligen känner jag inte att jag har haft den här riktiga kanonen på något lopp där jag känt att "nu jädrar gick det riktigt bra". Men jag strävar alltid efter att göra det bästa jag kan och slå så många jag kan. Det är en individuell idrott och det handlar ju om att vara bäst. Vara egoist, det är väl det jag tar med mig (från förra säsongen), säger Simon Lageson och fortsätter:

– Det är bara att prestera och få en högre lägstanivå i Sverige för att ta mig ut för det första på världscup och få känna på den hårdheten litegrann och sen bygga vidare från det. Jag har gjort mina bästa lopp de senaste åren i sprint även fast jag anser mig själv som en distansåkare. Vi får vänta och se.

Egentligen handlar det bara om att "köra hårt" menar han, och "köra järnet". Den inställningen ska löna sig senare, tycker Lageson. Särskilt som SM och U23-VM, som körs samtidigt, tilllhör huvudmålen den här säsongen.

– Till slut släpper det ju och då kommer man med.

Bruksvallsloppet kan vara en sådan inkörsport som han letar efter. Om allt stämmer fredag, lördag och söndag helgen som kommer kan det bli en världscupplats för Lageson. Men det är inget han fokuserar på just inför tävlingen.

– Just på startlinjen är det inget man tänker på, då är det bara att så fort som möjligt ta sig från A till B. Jag tror inte det är så mycket jag kommer tänka på, först efter målgång kanske. Det handlar bara om att fokusera på att göra så bra som möjligt innan dess.

Blir du extra peppad under press?

– Bäst när det gäller kanske, det är så jag vill vara i alla fall.

Lageson är en av flera åkare som tävlar för Åsarna IK i landslaget och utvecklingslaget den här säsongen. Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén och Jens Burman är med i A-landslagstruppen. Elin Mohlin och Simon Lageson hör till utvecklingslandslaget. Det pekar helt klart uppåt för Åsarna, som har god tillväxt på ungdomssidan.

– Det är ett ungt gäng och det kommer ta ett tag innan det blir ännu fler där uppe igen. Storhetstiden har kanske blommat ut lite och det är under uppbyggnadsperiod igen, men det ser bra ut tycker jag.

Det är god stämning i klubben och även i hans nuvarande träningsgrupp. Lageson funnit sig till rätta i utvecklingslandslaget.

– Vi pushar varandra och har väldigt bra stämning i gänget och lyfter varandra på ett bra sätt. Det är en väldigt bra miljö att vara i innan en säsong tycker jag. Man blir glad och inspirerad.

Vilken roll har du i den gruppen?

– Jag vet inte, sprida glädje och vara en stolle kanske, bjuder på mig själv.

Är det du som tar initiativet när stämningen ska lättas upp?

– Ja det kan det nog vara ibland ja, säger Lageson och skrattar.

Och hur känns det nu inför säsongspremiären?

– Det känns inspirerande faktiskt. Det ska bli kul att köra, komma igång.

Bruksvallsloppet, tävlingsprogram:

Fredag 18 november: Skate teknik /skate technique.5km D21 / Senior Ladies10km H21 / Senior Men

Lördag 19 november: Klassisk teknik /classic technique.10km D21 / Senior Ladies15km H21 / Senior Men5km D17-20 / Junior Ladies 17-2010km H17-20 / Junior Men 17-20

Söndag 20 november: Klassisk teknik /classic technique.Sprint D21 / Senior LadiesSprint H21 / Senior MenSprint D17-20/ J unior Ladies 17-20Sprint H17-20 / Junior Men 17-20

LÄS OCKSÅ:

U23-VM: Åsarnas Simon Lageson bäste svensk i herrarnas distans – fin uppkörning av Dyvik

"Simon Lageson tror vi mycket på"

Mer läsning

Annons