Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsläkaren gav Johaug läppbalsam – nu kan han bli skyldig skidstjärnan miljoner

Landslagsläkaren Fredrik Bendiksen var den som ordinerade läppsalvan som gjorde att Therese Johaug åkte fast för doping.
Och nu kan han komma att bli skyldig den norska skidstjärnan miljonbelopp, uppger norska NRK.
– Hon ska sättas i samma ekonomiska situation som om det här inte hade hänt, säger Aasmund Sandland.

Annons

Fredrik Bendiksen.

Norska skidåkaren Therese Johaug åkte i oktober fast för doping. För att lindra brännsår på läpparna hon ådragit sig under höghöjdsträning i augusti hade hon använt salvan Trofodermin. Men läppsalvan var dopingklassad, och skidstjärnan riskerar nu en avstängning på 14 månader.

LÄS MER: Förslaget: Johaug stängs av i 14 månader

I samband med att dopingsituationen uppdagades tog landslagsläkaren Fredrik Bendiksen på sig skulden för det som hänt, då det var han som ordinerat salvan till Johaug. Bendiksen valde att avgå.

– Jag försäkrade henne om att krämen var tillåten att använda, för jag kopplade inte att clostebol acetat, som stod i innehållsförteckningen, var ett förbjudet ämne, sade Bendiksen vid presskonferensen då.

LÄS MER: Norske landslagsläkaren avgår: "Försäkrade henne om att krämen var tillåten"

Nu uppger norska NRK att Bendiksen kan komma att bli skyldig Johaug flera miljoner kronor. Om Johaug stängs av i 14 månader, som är den längd på avstängning som föreslagits, kommer hon att förlora en stor del av sin inkomst (förra året tjänade hon cirka fyra miljoner svenska kronor i prispengar, enligt NRK). Pengar som nu Bendiksen kan tvingas ersätta, om han finnes ha betett sig betett sig oaktsamt och därmed orsakat Johaugs avstängning så kan det i sin tur innebära att han blir ersättningsskyldig för de pengar som skidstjärnan förlorar.

– Då ska hon sättas i samma ekonomiska situation som om det här inte hade hänt. Så det omfattar allt det hon går miste om, berättar Aasmund Sandland, som tidigare jobbet mycket med just dopingfrågor och ersättningsrätt, till NRK.

Advokaten Christian Lundin, som specialiserar sig på ersättnings- och försäkringsärenden, uttalar sig också till NRK:

– Det måste finnas en grund för att läkaren ska kunna klandras för det råd som han gett, och på det sättet som saken är skriven om i medier så har han försummat sin roll som rådgivare, säger han.

Lundin menar även att om Johaug själv menas skulle ha tagit mer ansvar så kommer det att förändra synen på eventuell ersättning.

– Frågan blir då om ersättningen ska reduceras som följd av att hon eventuellt själv medverkat till skadan. Kommer man fram till att hon borde ha varit mer försiktig så kan det bli så att en eventuell ersättning reduceras eller försvinner helt, säger Lundin till NRK.

Något som Sandland inte ser som särskilt troligt.

– Om hon inte hade följt rådet från läkaren så hade hon brutit det avtal som hon har med förbundet, säger han till NRK.

I veckan har Johaug gått ut med ett nytt mål i skidkarriären. OS-guld vid Olympiska spelen i Pyeongchang 2018.

Mer läsning

Annons