Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersund söker världscupfinaler – längdchefen: "Kan inte se något bättre alternativ"

Efter att de ryska arrangörerna av VC-finalerna i Tyumen lämnat tillbaka tävlingarna finns i nuläget inte någon arrangörsort för de avslutande tävlingarna för säsongen. Under onsdagen anmäldes Östersund som ett alternativ.
– Att vi kan få avsluta med Östersund skulle bli en galet bra propaganda för längdsporten och skidåkningen i Sverige, säger skidförbundets längdchef Johan Sares.

Annons

Falun har tidigare nämnts som tänkbar svensk ort för att arrangera finalerna, men nu bekräftar Johan Sares att det är Östersund som anmälts som alternativ.

– Falun är inte ett alternativ längre. Falun har en tävling i slutet av januari och när det beslutades innan jul att ryssarna skulle lämna tillbaka arrangemanget har ingen gått ut och sökt som kandidater, utan vi anmälde intresse. Jag sa då att Falun var ett bra alternativ med tanke på att arenan är klar och att det är skulle vara en hållbar och ekonomiskt effektiv lösning. Sedan hörde Östersund av sig och då kändes det klockrent eftersom vi kan få en sådan spridning på skidsporten. Vi har Ulricehamn nästa helg och Falun helgen därpå. Att vi då kan få avsluta med Östersund skulle bli en galet bra propaganda för längdsporten och skidåkningen i Sverige, förklarar Johan Sares.

Johan Sares.

Nu är det upp till internationella skidförbundet att ta ett beslut och anlita tv-producenter för tävlingarna för att så snabbt som möjligt kunna lämna ett beslut om var tävlingarna ska arrangeras.

– Det finns inget datum spikad, men det finns ingen anledning att dra det i någon långbänk så om vi inte får ett beslut före helgen så tror jag absolut att vi vet nästa vecka var avslutningen ska gå. Alla parter vill nog få det klart så fort som möjligt, säger Sares.

Om Östersund utses som tävlingsort väntar hårt jobb, men Sares är inte orolig för att tävlingarna skulle kunna arrangeras på ett bra sätt i Östersund trots den korta förberedelsetiden.

– Det är kort med tid redan som det är nu. Kommer Östersund få det här gäller det att kavla upp ärmarna och börjar jobba. Men vi har väldigt goda erfarenheter från tidigare tävlingsarrangemang i Östersund. Jag kan inte se något bättre alternativ. Det är nära från Oslo att flytta touren över till Östersund och det blir då ekonomiskt effektivt för alla nationer.

Tävlingsschemat för VC-finalerna:

Torsdag 16 mars: Prolog, 3 km för damer, 5 km för herrar.

Fredag 17 mars: Sprint.

Lördag 18 mats: Masstart 10/15 km.

Söndag 19 mars: Jaktstart 10/15 km.

Läs också: Stjärnorna saknas – varken Stina Nilsson eller Charlotte Kalla med till Toblach: "Nu tar vi nya steg"

Stina Nilsson ordnade en pallplats i Tour de Ski efter tuff kamp not norskorna: "Jag är så glad"

Pengasuccé för Stina Nilsson under Tour de Ski: "Woho!"

Mer läsning

Annons