Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pallplats för Sverige – trots tung förstasträcka av Wikén: "Tyvärr svagt"

Svenska stafettlaget stod för en stark insats. I avsaknad av Anna Haag knep de ett brons i världscupen.
Trots en tuff förstasträcka av Emma Wikén.
– Det är tyvärr en svag sträcka, sa SVT:s expert Anders Blomquist.

Annons

Emma Wikén gjorde inte sin starkaste förstasträcka. Men det svenska laget hämtade och knep pallplats.

Svenska damerna ställde upp med Emma Wikén, Stina Nilsson, Maria Rydqvist och Anna Dyvik i sitt stafettlag på 4x4 kilometer i La Clusaz.

Anna Haag aviserade inför att hon skulle avstå stafetten, vilket öppnade för att Anna Dyvik skulle få göra stafettdebut. Det här bara dagen efter att hon överraskat alla och klättrat 45 placeringar på tio kilometer.

Men redan på första sträckan hade Sverige halkat efter. I halvtidsvarvningen var Sverige 14 sekunder efter, i växlingen 46.2 sekunder efter.

– Det är tyvärr en svag sträcka av Emma Wikén, sa experten Anders Blomquist.

Stina Nilsson fick då inleda en upphämtning. Hon drog på och skakade av sig flera åkare, men var fortfarande 52,8 sekunder bakom Norge i topp, som då anfördes av en suverän Marit Björgen.

– Det här är viktigt för Rydqvist och Dyvik. De behöver alla sekunder de kan få, sa Anders Blomquist när Sverige gled in som tvåa i växlingen till fristil.

Maria Rydqvist på tredjesträckan fick kämpa mot finska Riitta-Liisa Roponen. För dem båda handlade det om att hålla Schweiz så långt bakom sig som möjligt.

Men i spurten på sträckan imponerade Rydqvist och skakade fram ett femsekundersförsprång även till Finland och kapade dessutom avståndet till Norge, ner till 42 sekunder.

– Vilken avslutning, hon har åkt mycket fortare än Ragnhild Haga (Norge) på tredje sträckan, sa Anders Blomquist.

Så var det dags för fjärdesträckan. Anna Dyvik gjorde sin första start i en världscupstafett. Dyvik hade inte förberett sig med höghöjdsträning, och då blev det tufft att hänga på finskan Laura Mononen.

Men pallplatsen – den lyckades Dyvik hålla. Efter en tungbent avslutning slutade Sverige 1:08.9 efter Norge på första plats, 18 sekunder efter Norge.

– Det var väldigt, väldigt bra av Anna Dyvik. Om någon sa i somras att hon skulle stå på pallen i Världscupen i vinter hade hon inte trott de varit kloka, sa Anders Blomquist.

– Vilken helg. Vilket genombrott.

Mer läsning

Annons