Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska längdstjärnorna pekas ut som namnen bakom "dopningkoderna"

Det är Expressen som kommit över dokument som avslöjar tre ryska skidstjärnor som testats positivt för dopning.
Det rör sig om Alexander Legkov, Maksim Vylegsjanin och Nikitia Kriukov.
– Vi håller på att gå igenom det här just nu, säger Wadas presskontakt Maggie Durant, till Expressen.

Annons

Alexander Legkov och Maksim Vylegsjanin pekas ut tillsammans med Nikita Kriukov som tre stjärnnamn bakom

Det var i förra veckan som uppgifterna kom i Wadas (World anti doping agencys) "McLaren-rapporten", om att tusen ryska atleter misstänktes ha kommit undan med dopning.

Nu har nästa del släppts, där tre stjärnnamn bekräftas. Åkarna har försetts med koder i dokumenten som avslöjar vilka substanser som tagits av vilken åkare, och namnen bakom tre av koderna är Alexander Legkov, Maksim Vylegsjanin och Nikita Kriukov, skriver Expressen.

Expressen skriver att de finns också med på det som kallas "Sochi Duchess List". Det är en lista på åkare som lämnat in rena urinprov på förhand, som ska kunna plockas fram ifall de skulle dopningtestas under tiden de hade förbjudna preparat i kroppen.

I dokumenten framkommer bland annat att Legkov testats positivt för budesonid, men ändå har hans prov rapporterats in som positivt.

"Någon här har överdoserat med inhalationer, en otrolig mängd eller som faktiskt är väldigt sjuk, eller ett vintermirakel", skriver antidopningchefen Grigorij Rotjenkov, och konstaterar i ett senare mejl att "de räddade den dumma geten Legkov".

Till Aftonbladet säger Legkov så här:

– Jag är inte rädd för något. Jag är ren, jag var ren och jag vet att det att det här inte kommer att få några konsekvenser för mig.

Mer läsning

Annons