Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan OS och VM förändras: Slopa klassiska sprinten – och bygg hopp i banorna

Bort med skiathlon och låt alla sprintlopp avgöras i fristil – med inslag av skicross. Det är några av de förslag som uppkom under internationella skidförbundets (Fis) möte om hur VM och OS ska förändras.

Annons

– Det är absolut sannolikt att det blir förändringar i mästerskapsprogrammet. Besluten kan tas på kongressen i maj, säger ordförande i Fis längdåkningskommitté, Vegard Ulvang, till NRK, som är de som avslöjar om vad som diskuterades under höstmötet i Zürich.

Charlotte Kalla vann VM-brons i skiathlon både 2015 ovch 2017.

Om förslagen blir verklighet kan vinterns OS i Pyeongchang skilja sig enormt från VM i Seefeld 2019, då förändringarna kan ha gått igenom. Enligt NRK är några av förslagen:

► Bort med skiathlon.

► Bort med klassisk sprint. Alla sprinter avgörs istället i fristil och ska gärna innehålla inslag av skicross, exempelvis genom hopp.

► Inför en jaktstart (30 kilometer för herrar, 15 för damer) som bygger på resultat från individuella lopp (15, respektive 10 kilometer)

► Inför en lagsprint, med en man och en kvinna i varje lag.

Anledningen till de drastiska förändringarna är för att göra sporten mer attraktiv att följa, framförallt för länder i mellan-Europa.

– Vi måste vara så attraktiva som möjligt. Vi har haft samma mästerskapsprogram sedan VM i Oberstdorf 2005 och det kan vara på tiden att anpassa sig, förklarar Vegard Ulvang.

Mer läsning

Annons