Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex ryska skidåkare stängs av – Putin bekräftar dopingproblemen

Internationella olympiska kommittén (IOK) startar dopningsutredningar kring 28 ryska idrottare som deltog i OS i Sotji 2014.
Sex av dem är längdskidåkare, som nu stängs av under utredningen.

Annons

Internationella skidförbundet (Fis) meddelar att sex av de 28 ryska OS-idrottarna som utreds av IOK är längdskidåkare. Fis går inte ut med några namn, men säger att skidåkarna är tillfälligt avstängda under utredningen.

På grund av dopningsutredningen avsäger sig Ryssland värdskapet för världscupfinalen i skidor, som skulle ha gått i Tjumen den 16–19 mars. Fis letar nu efter en alternativ tävlingsort.

På torsdagen stod det klart att även världscuptävlingarna i skidskytte, som skulle ha gått i Tjumen i mars, flyttas till ett annat land. Även JVM i skidskytte flyttas från Ryssland. Internationella skidskytteförbundet har stängt av två ryska skidskyttar som ska ha varit dopade under OS i Sotji.

För ett par veckor sedan lade Wada fram sin andra rapport om rysk dopning. I den konstaterar utredaren Richard McLaren att över 1 000 ryska idrottare, i mer än 30 olika idrotter, dopat sig mellan 2011 och 2015. Enligt rapporten ska dopningen ha varit statsstödd, bland annat ska säkerhetstjänsten ha svarat för utbyte av dopningsprover under OS i Sotji.

"Upptäckterna i McLarens rapport har allvarligt skadat idrotten och vi ska beslutsamt vidta nödvändiga åtgärder för att straffa dessa förseelser", säger skidförbundsordföranden Gian Franco Kasper i pressmeddelandet.

En del av dopningsproverna har enligt rapporten inte bytts ut, däremot manipulerats för att dölja dopning. Salt och kaffe ska ha använts för att manipulera provresultaten. Enligt rapporten ska fyra ryska guldmedaljörer i Sotji ha fått sina urinprover manipulerade.

McLaren har tittat på 95 ryska Sotji-deltagares dopningsprover och av dessa finns det enligt IOK bevis för att de 28 ryska idrottares dopningsprover var manipulerade. I några fall fanns det flera manipulerade prover från samma idrottare.

Dopningsproverna ska nu analyseras vid antidopningslaboratoriet i Lausanne.

IOK skriver på sin webbplats att det inte finns bevis för att de 28 idrottarnas dopningsprover innehöll förbjudna substanser. Däremot kan IOK straffa idrottarna för manipuleringen.

"Hittills har 27 ryska idrottare straffats av IOK som ett resultat av IOK:s eget omtestningsprogram för OS i Peking 2008 och London 2012. Det kvarstår omtester av London-prover och av proverna från OS i Rio", säger IOK-ordföranden Thomas Bach i ett uttalande.

Han säger att IOK också ska göra nya analyser av de ryska idrottarnas dopningsprover från vinter-OS i Vancouver 2010.

Den ryske presidenten Vladimir Putin medger vid sin årliga presskonferens att landet har problem med dopning och att alla fall ska utredas. Däremot vidhåller han att dopningen aldrig var statsstödd, som antidopningsorganisationens rapport visar, skriver Reuters.

Mer läsning

Annons