Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för Järpens Skidspel: "Vi har hittat ett bra koncept"

Mellandagarna blev en skidfest för ungdomsåkare när det nya konceptet Järpens Skidspel lockade över 200 åkare, som sammalagt noterade cirka 600 starter under tre dagar.

Annons

Tävlingarna inleddes med en sprint under tisdagen som bland annat lockade landslagsåkaren Carl Quicklund till H21-klassen, som han även vann. Men Järpens Skidspel var framför allt ungdomarnas tävling och i onsdagens stafett, som även gällde som DM, ställde närmare 100 tvåmannalag upp.

– Det är skithäftigt. Vi är jättenöjda med att vi kunde locka åkare både från kusten och Stockholmstrakten, säger tävlingsledaren Ulf Richardsson, som ser en positiv trend för ländskidåkningen på ungdomssidan för tillfället.

– Det tycker jag definitivt. Vi håller på att titta på att anordna fler tävlingar tillsammans med Vålådalen, men det är svårt att hitta något datum. Det finns tävlingar nästan varje helg i Jämtland/Härjedalen, så det känns verkligen som att det är på väg uppåt.

Gustav Hedström, Östersunds SK, och Gustav Pålsson, Utrikes SK Hammerdal, i herrar 15 omfamnas i målgång av legendaren Lars-Göran Åslund från Åsarna.

Enya Daabach, Åsarna, Maja Pålsson och Ines Stjerna, Utrikes SK, var några av deltagarna som ställde upp i D11 i Järpenjakten med prolog i klassisk stil och jaktstart i fri teknik.
Ebbe Abrahamsson Gjersvold, ÖSK, i starten av prologen i klassisk stil första tävlingsdagen i Järpen.

Tävlingarna avslutades med Järpenjakten under torsdagen och det, för ungdomsåkare, lite ovanliga tävlingsupplägget tros vara en del i att tävlingarna lockade så många startande.

– Det är tävlingsformer som inte är så vanliga för ungdomar. Men vi har tänkt att vi ska köra på när vi har möjlighet och resurser, säger Richardsson och fortsätter:

– Vi har under flera år fått beröm för att vi arrangerat bra tävlingar. Det är inga andra tävlingar någon annanstans kring jul och nyår så ungdomarna i länet ser det här som lite av en kickoff inför tävlingssäsongen.

Järpenjakten och Järpenstafetten har funnits i många år, men konceptet med Järpens Skidspel och tre tävlingar är nytt för i år och något som arrangörerna nu hoppas kunna fortsätta med.

– Vi har hittat ett bra koncept. När vi har gjort ett antal år nu där folk vill komma tillbaka så känner vi så klart att vi vill fortsätta.

Se resultaten från tävlingarna på arrangörens hemsida.

Alvina Millestu från Utrikes Skidklubb visar upp ett av priserna som delades ut under tävlingen. Alvina poserar tillsammans med stafettkompisen Stina Morin från samma klubb.

Jonna Kjellgren, Järpen, Liv Sjölund, ÖSK, Hanna Mårtensson, Utrikes, och Wilma Sjödin, Vreta, under sprintkvartsfinalen för D13-14.

Maja Pålsson och Inez Stjärna står beredda att ge sig iväg i jaktstarten för D11.

Tävlingarna hade klasser från 0–6 upp till seniorer. Totalt hade tävlingarna runt 600 starter.

Gry Abrahamsson Gjersvold  och Gabriella Pålsson Utrikes, slutade 3.a i DM-stafetten över 4x2,5 km både klassisk stil och fristil. Klassen D17-18 vanns av Offerdal före ÖSK på andra plats.

Mer läsning

Annons