Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Lindström har fått en nytändning: "Har tränat mindre än förut"

Efter förra säsongen hoppas Fredrik Lindström att botten är nådd.
Hur han ska hitta vägen tillbaka till skidskyttetoppen?
– Jag har tränat mindre än förut, säger 27-åringen.

Annons

Den mindre träningsdosen ska inte tolkas som att Fredrik Lindström har legat på latsidan sedan i våras.

Tvärtom.

Det är bara det att upplägget är nytt. Under nye tränaren Niclas Grön, med en bakgrund inom längdskidåkningen, har Lindström försökt få upp farten. Förra året gick det helt enkelt för långsamt.

– Jag saknade speeden, kom inte in i loppen över huvud taget. Det gick för långsamt redan från start. Nu har jag fått in mer snabbhet och explosivitet i träningen. Jag tränar egentligen mindre men har i stället haft mer fart i det hela, säger Fredrik Lindström.

En vecka i augusti gästspelade han dessutom med skidlandslaget under ett läger i Vålådalen. Och farten då hängde han med i – ett gott tecken.

– Det var jättestimulerande. Jag tränade med (Johan) Olsson, (Daniel) Richardsson och (Marcus) Hellner och hela gänget egentligen.

– Det gick bra att träna med dem, så stor är inte skillnaden om vi är ute och skejtar och det är lagom distans. Det var värre när det handlade om stavgång eller klassisk intervall, min diagonalåkning är inte så bra, säger Lindström och skrattar.

Förra säsongen blev han bara 29:a totalt i världscupen. Resultaten var fortsättningen på en negativ spiral och låg till grund för att Lindström kände att det behövdes en förändring.

– Jag tror att Wolfgang (Pichler, chefstränaren) är riktigt bra för resten av laget, men kanske inte riktigt optimal för mig och där jag är i karriären. En stor styrka nu är att jag har en tränare i Ö-vik, som jag kan träffa kontinuerligt och jobba på detaljer med, säger han.

Det har gått två år sedan Fredrik Lindström flyttade hem till Örnsköldsvik från skidskyttemetropolen Östersund.

Om det har att göra med de senaste årens nedåtgående trend?

– Ja, det kan man väl säga när man ser resultaten. Det är en större utmaning att träna helt själv och det följer en viss osäkerhet med det. Nu känner jag att jag höjer kvaliteten när jag har någon som coachar mig under träning på hemmaplan.

TT: Hur har självförtroendet påverkats av motgångarna?

– Det har varit lite frustrerande. Man har en bild av hur det ska kännas och gå – och så gör det inte det. Det har känts lite tungt i perioder. Nu känns det jätteinspirerande att få testa någonting nytt och jag är väldigt nyfiken på den här säsongen.

TT: Vad är målsättningen i vinter?

– Efter förra säsongen får man väl sänka kravprofilen lite, men jag hoppas klättra uppåt i resultatlistorna igen. Jag vill bevisa för mig själv att förra året var en bottennotering.

Vinterns skidskyttevärldscup inleds precis som vanligt i Östersund. Första tävlingen är mixedstafetter på söndag, medan de första individuella loppen avgörs nästa vecka.

Då kommer ett första besked om Fredrik Lindströms nya vägval också är vägvinnande.

Mer läsning

Annons