Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är en av tre i världen – nu tar hon klivet upp i skidskyttetoppen

Ulrika Öberg, Nälden, kliver in i toppen av skidskyttevärlden när hon blir den första kvinnan i Sverige som får jobba som teknisk delegat internationellt. Men först och främst har hon en världscuppremiär i Östersund att planera: "Det är jättehäftigt".

Annons

Ulrika Öberg, Nälden, är Sveriges första kvinnliga tekniska delegat i skidskyttevärlden.

39-åriga Ulrika Öberg, Nälden, är den första kvinnan i Sverige som får jobba som internationell teknisk delegat. Det innebär att den före detta skidskytten får chansen att verka på högsta nivå i skidskyttevärlden.

– Jag tycker det är jätteroligt. Det är ett jätteroligt arbete jag har och jag trivs med att göra det nationellt och tycker det är roligt att jobba med världscupen. Jag ser det som en utmaning att utveckla mig själv och ta steget upp på internationell nivå, säger Ulrika Öberg.

Hon är född i Docksta i Kramfors och har hållit på med idrott sedan barnsben, framför allt längd. När det var dags att söka till gymnasiet fick hon ett samtal från en av tränarna på skidskyttegymnasiet i Sollefteå som undrade om hon var intresserad av skidskytte.

– Då visste jag knappt vad skidskytte var. Det här var 1993 och då hade det knappt sänts på TV, framför allt inte på SVT. Jag fick åka till Sollefteå och provskjuta litegrann och han tyckte att det såg ju bra ut, vilket jag egentligen inte tror det gjorde. Men jag hade skidåkningen med mig, säger Öberg och fortsätter:

– Så jag kom in och sysslade med skidskytte i tio år med lite blandade framgångar på nationell elitnivå. Jag var med i juniorlandslaget och har en mängd SM-medaljer men inget individuellt guld. Det saknar jag på listan.

2000 flyttade hon till Jämtland på grund av kompisar som bodde i Östersund och de fina träningsmöjligheterna här. Däremellan hann hon också med värnplikten i Sollefteå, på idrottspluton. 2002 slutade hon som aktiv och började sedan jobba åt skidskytteförbundet 2006, först som tränare, men när hennes två barn kom till världen ville hon inte resa lika mycket och fick en bas i Jämtland istället.

– Jag fick lite andra arbetsuppgifter men det har ändrats lite genom åren ändå. Jag åker ändå runt på tävlingar en del.

Just nu har hon tre olika ansvarsområden inom förbundet. Först och främst handlar det om den nationella tävlingsverksamheten där hon planlägger hur tävlingssäsongen ska se ut och har kontakt med tävlingsarrangörer. Öberg fungerar som konsult inför och under tävlingarna och fungerar på nationell nivå som teknisk kontrollant. Hon är också tävlingsledare för världscupen och administratör av det som har med idrott och studier att göra.

– Jag har ganska mycket på mitt årshjul. 2011 skrev jag ett så kallat IR-prov som alla som verkar inom chefsbefattningar inom tävlingsorganisationen måste ha, som tävlingssekreterare, skjutvallschef, spårchef och cheferna för start och mål. Och 2013 började jag som assisterande tävlingsledare på världscupen i Östersund.

Nu har hon alltså tagit ett steg till. För en månad sedan gjorde hon ytterligare ett prov, som gör henne till en av tre kvinnor i världen som har kompetensen för att vara teknisk delegat på internationell nivå. Sammanlagt finns ungefär 60 personer världen över som får arbeta som "TD" under världscupen och andra internationella skidskyttetävlingar.

– Jag har skidskyttebakgrunden och allt som kommer ganska naturligt i ryggsäcken för att ta nästa steg i IBU-skolan, säger Öberg och förklarar vad en teknisk delegat egentligen gör.

– Man fungerar som en konsult helt enkelt och försäkrar sig om att man följer reglementet. En teknisk delegat är också ordförande för tävlingsjuryn. Vi har en jury som verkar om något uppstår under tävlingarna som man måste ta beslut om. Det kan vara väderleken och så kan det ju hända att de aktiva gör felaktigheter.

Den här säsongen blir det inga internationella uppdrag för Ulrika Öberg eftersom uppdragen för kommande säsong redan är tilldelade andra tekniska delegater. Istället får hon fortsätta med sina nationella uppdrag och i maj nästa år blir hon officiellt en del av gruppen av tekniska delegater.

– Till varje världscup skickar man fem stycken och vi har nio världscuper på en säsong. Men man skickar också till IBU-cuper och junior-VM så det blir ganska många tävlingar under en säsong som ska bemannas.

Idag är det ganska uppblandat i det svenska förbundet och övriga skidskytteorganisationer mellan män och kvinnor. Men att Ulrika Öberg är en av tre kvinnor totalt i världen som får jobba som teknisk delegat talar sitt tydliga språk.

– Det är jättesvårt att svara på varför det är så. Historiskt sett är det ju en manlig idrott som härstammar från militären. Men nationellt kan jag ändå se att det börjar bli ganska blandat, säger hon och fortsätter:

– Vi har tre kvinnliga tävlingsledare på våra nationella tävlingar beroende på var vi tävlar. Och det finns ganska många kvinnor med i organisationerna. Hur det ser ut nationellt i övriga världen vet jag faktiskt inte men överlag är det manliga kollegor jag kommer ha i den här cirkusen.

Ulrika Öberg har varit med länge nog för att se hur skidskyttesporten har utvecklats, både inom organisationen och bland de aktiva. Målsättningen från förbundets sida är att ha 2000 aktiva skidskyttar i Sverige till VM i Östersund 2019. Det målet är på väg att uppfyllas.

– Jag tycker skidskyttet mår väldigt bra i Sverige idag. Vi växer på föreningssidan och är en av få idrotter som ökar. Idag är vi uppe i nästan 1500 i hela Sverige, inklusive eliten. Vi har en målsättning att vi ska dubblera antalet utövare från 1000 till 2000 mellan 2014 och 2019.

Flest klubbar finns det i södra Sverige idag och det ökar alltjämt. Alla är inte ännu redo att ge sig ut i tävlingsvärlden men Öberg förutspår en explosion om några år. Och bland elitåkarna finns det talang för att ta Sverige upp i världstoppen igen, menar Öberg.

– De tränar otroligt systematiskt, hårt och målinriktat. Det vi har idag är betydligt bättre än vad vi någonsin haft på bredden. Framför allt damlaget har en verkligt spännande framtid - särskilt att se deras framsteg mot VM 2019.

– Magdalena (Forsberg) sa det om Helena (Ekholm) och Anna Maria (Nilsson) att de var betydligt bättre tränade än vad hon var när de jämförde samma åldersnivå. Och det säger Helena nu också, att de här tjejerna är ännu bättre tränade än vad hon var i den åldern.

Det är något spännande på gång inom svenskt skidskytte med andra ord. Men närmast i tid ligger nu världscupen i Östersund i slutet av november och början av december. Det har i vanlig ordning krävts minituös planering men det är också det som är roligt, säger Öberg.

– När snön är utlagd och man ser hur allt bara byggs upp mer och mer, och till slut har vi en jättefin världsarena här och alla team kommer hit och det flyter på...det är jättehäftigt.

Själv tar hon med sig erfarenheter från en lång karriär inom skidskyttet, och de två namnkunniga världscupstävlingar hon deltog i som aktiv, in i sitt arbete med världscupen. Och det arbete hon nästa år får utföra som teknisk delegat.

– Jag åkte junior-VM i tre år, Europacupen (det som nu är IBU-cup) och världscup i Ruhpholding och Oberhof. Det var en upplevelse, jättehäftigt. Det skulle vara roligt att komma tillbaka dit och uppleva evenemanget på nära håll igen, fast från en annan sida.

Fakta teknisk delegat och "referees"

På en världscup finns en teknisk delegat (TD) och fyra "referees" (domare).

TD är ansvarig för att den tjocka regelboken följs, det vill säga kontrollerar att tävlingarna genomförs enligt de regler som finns.

TD är också rådgivare till arrangören och ordförande för den tävlingsjury som finns med vid varje tävling.

De fyra domarna fördelas på start och mål, skjutvallen, spåret och materialkontroll. Domarna har samma kompetens som TD men har andra arbetsuppgifter. De är med som stöd och support för att förhindra att misstag sker.

Mer läsning

Annons