Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundsåkarna imponerade i skidskyttestafetten – legendaren: "Underbart att se"

Sverige blev sexa i skidskyttestafetten i tyska Ruhpolding.
Det kan man tacka två överraskningsnamn från Östersund för.
– Det är underbart att se från de två namn som på papperet är de två svagare i det svenska laget, sa SVT-experten Magdalena Forsberg.

Annons

Jesper Nelin imponerade.

Sverige kom till start i världscupstafetten i Oberhof med Torstein Stenersen (Östersund), Jesper Nelin (Östersund), Sebastian Samuelsson (Sollefteå) och Fredrik Lindström (Anundsjö) i världscupens skidskyttestafett i Ruhpolding.

Sverige fick högt startnummer, 23, efter att de senast diskades snöpligt då Jesper Nelin glömt märka sina skidor.

Stenersen gick ut på förstasträckan med mjuk åkning, men sköt hyggligt. Ett extraskott blev det, men Sverige var ut som 13:e nation från vallen.

I det stående skyttet imponerade sedan Stenersen och sköt fullt. Sverige var sexa ut från vallen, 6.7 sekunder efter ledande Italien.

– (Ole Einar) Björndalen var snabb med 18 sekunder i skyttet. Men Stenersen var inte mycket sämre med 22, säger experten Magdalena Forsberg.

Sverige växlade till slut in som åtta i en trång växling.

Jesper Nelin behövde ett extraskott i liggande skyttet, men höll åttondeplatsen.

I det stående missade Nelin visserligen ännu ett skott – men tog sig ända upp på fjärdeplats. I åkningen klev Nelin dessutom om Östterikes Felix Leitner och upp som trea.

– Det är underbart att se efter de två namn som på papperet är de två svagare i det svenska laget.

Som tredje åkare ut var det Sebastian Samuelssons tur. Ynglingen från Sollefteå tog god tid på sig i skyttet och tappade till sjätteplats, då 38 sekunder efter suveräna Ryssland.

När många av åkarna sköt bort sig i andra skyttet bommade också Samuelsson två. Men han plockade en placering trots det och Sverige var fortfarande med i pallplats-racet.

– Jättefin insats av Sebastian. Några extraskott, men en väldigt stabil insats. Man kan inte sluta imponeras av den killen. En otrolig talang, säger Forsberg, efter att Samuelsson växlat in som femma.

Sisteman på stafetten var sedan Fredrik Lindström. Men redan i liggande skyttet halkade han efter med två bom och inte det snabbaste skyttet.

Men i stående revanscherade han sig lite. En bom, men Lindström tog sig upp till topp sex igen, vilket han lyckades hålla ända in i mål.

– Jättekul, verkligen skoj. Hemma i tv-soffan kan man undra om det är mycket att jubla för, men det var längesedan man gjorde en så fin stafett. Man hade kunnat önska att Lindström inte tog extraskotten i det liggande skyttet.

Ryssland var överlägsna hela loppet, men trots det och bara två bom klev Emil Hegle Svendsen om precis innan mållinjen.

Mer läsning

Annons