Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pichler är i Dalarna och laddar med landslaget – igen

Den legendariske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler är tillbaka i det svenska landslaget. I två veckors tid har landslaget befunnit sig i Idre fjäll för att träna och ladda.

Annons

För några år sedan var Sverige en av stormaktena på skidskyttescenen. Ingen glömmer nog Björn Ferrys OS-guld i Vancouver 2010. Eller varför inte Helena Ekholms dominans i världscupen under samma period. En del av förklaringen till de framskjutna placeringarna kan heta Wolfgang Pichler och det faktum att han var tränare åren runt OS 2010.

Efter framgångarna har det varit några års kräftgång för de svenska skidskyttarna undantaget Fredrik Lindström som glänst till stundtals.

Till denna vintersäsong står det klart att Wolfgang Pichler tar över det svenska rodret igen, eftersom han inte kunde låta bli.

– Jag såg att det svenska laget gått ner sig något. Och när de frågade om jag kunde ta över kunde jag inta säga nej, menar Wolfgang Pichler.

Wolfgang Pichler coachar åkarna från solstolen.
Björn Ferry and Wolfgang Pichler i Vancouver 2010.

De har befunnit sig i Idre under två veckor för att laget ska var redo för världscuppremiären i Östersund den 27 november.

– Vi har haft det riktigt bra här i Idre, vi har fått riktigt bra stöd från ägarna. Det var mycket bättre än förväntat, menar Pichler.

En av de åkare som var med på lägret och kan spåren på hemmaplan är Simon Hallström, Lima SK, som är uppvuxen i Idre och ingår i utvecklingslandslaget.

Wolfgang Pichler menar för övrigt att Östersund sticker ut som Sveriges bästa skidskytteklubb just nu. Tävlande för Östersund är bland andra Jesper Nelin, Tiio Söderhielm, Viktor Olsson, Sara Nordstrand och Olga Alifiravets. Sen finns Torstein Stenersen som tävlar för Ramundberget och Martin Ponsiluoma för Tullus SG.

– Vi har många duktiga åkare från Östersundstrakten. Jesper Nelin t.ex., han har bra motivation och klarar hård träning. Jag tror att Jesper är redo att ta nästa steg i år, säger Wolfgang Pichler.

Snö och landslag som trängs på Idre Fjäll.

Pichler nämner också en ung kille som kommer att bli bra.

– Martin Ponsiluoma är en ung riktigt duktig kille. Han var tvåa på SM och kämpar alltid hårt, avslutar Pichler.

Mer läsning