Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland avsäger sig skidskyttetävlingar – och två avstängda för doping

Internationella skidskytteförbundet (IBU) höll på torsdagen ett extra styrelsemöte med anledning av de senaste uppgifterna om massdopning inom ryskt skidskytte.
Resultat: Två ryska skidskyttar stängs av från internationellt tävlande.
Dessutom avsäger sig Ryssland värdskapet för junior-VM samt världscuptävlingen i Tjumen.

Annons

– Vi har haft ett konstruktivt möte och visat på handlingskraft, säger Olle Dahlin, ordförande i Svenska skidskytteförbundet samt vice ordförande i IBU.

Vid IBU:s extra styrelsemöte i München togs beslut om att stänga av de två åkare som ska ha varit dopade i samband med OS i Sotji 2014. Dessutom skickar IBU brev till ytterligare 29 åkare, som har en utredning att se fram emot.

– Vi kontaktar dem via brev med frågor, och skickar samma brev till deras förbund. Det är en process som nu inleds, och så får vi se vad det resulterar i. Vi ska undersöka hur delaktigt förbundet har varit i det här med systematisk dopning, säger Dahlin.

Den franske storstjärnan Martin Fourcade var först ut med att hota med bojkott om det inte kommer snabba sanktioner mot Ryssland efter att det blivit känt att 31 icke namngivna skidskyttar i landet misstänks för dopning.

Det var IBU:s egen expertgrupp som kom fram till den siffran efter att ha granskat den andra delen av Wadas rapport om den utbredda dopningen i rysk idrott.

I onsdags följdes Fourcades utspel av att det tjeckiska landslaget meddelade att man inte kommer att ställa upp i världscuptävlingen i ryska Tjumen i mars. Senare hotade även Norges skidskytteförbund med bojkott av tävlingen i Ryssland. De har skickat ett brev till IBU med ett krav på att Ryssland fråntas världscuptävlingen i mars samt junior-VM i Ostrov i februari, uppgav norska TV2.

En press som alltså gett önskat resultat, då Ryssland alltså inte blir värd för vare sig världscup eller JVM.

Mer läsning

Annons