Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige missade pallplats i mixedstafetten – Tyskland tog hem VM-guldet

Det blev ingen medalj för Sverige i mixedstafetten på skidskytte-VM.
Trots fina åkinsatser från svenskarna blev det en sjätteplats.
– Det kändes jättebra och det var riktigt kul att åka, säger Fredrik Lindström.

Annons

Hanna Öberg gick ut på första sträckan för Sverige, och lyckades hänga på i täten innan det var dags för första skjutningen. Väl där fick hon ta till ett extra skott efter en bom precis i högra kanten.

När det sedan var dags för andra skyttet på första sträckan bommade Öberg ännu en gång, men efter ett mycket snabbt extraskott lyckades hon ändå plocka placeringar och gick ut som sjunde åkare från skjutvallen.

Öberg tappade sedan i tid, och växlade över till Anna Magnusson som fick kliva ut som tionde åkare på andra sträckan, efter ledande Italien.

– Jag krånglade lite med reservskotten i liggen. Annars var väl skotten som jag bommade slarv skulle jag säga. Det var tufft på sista varvet. Snön har blivit ganska blöt och på så sätt gick det lite tyngre än jag trodde att det skulle vara, säger Hanna Öberg till SVT.

Anna Magnusson åke sedan bra, och tog fem säkra träffar i sitt första skytte, och klev ut från skjutvallen som femte åkare, 26 sekunder efter ledande Frankrike.

– Det är de starkaste åkarna som är där framme, men hon är med, sa SVT:s expert Björn Ferry.

I det stående skyttet var Magnusson fortarande strålande och lyckades skjuta fullt. 12, 5 sekunder efter ledande Frankrike gick hon sedan ut på sitt sitt andra varv, men orkade inte riktigt hålla rygg på ryskan Tatiana Akimova.

– Hon gör en jättebra sträcka, mer än så här kan vi inte förvänta oss, säger SVT:s expert Björn Ferry om Magnussons åk.

Finskan Makarainen passerade sedan Magnusson, som tappade en del från skyttet och slutligen växlade över till Jesper Nelin, med 25 sekunder upp till ledande Frankrike.

– Det var jättekul idag. Det var tufft i spåret, men skyttet funkade superbra och jag försökte bara vara offensiv och våga idag, säger Hanna Magnusson till SVT.

Jesper Nelin kom sedan in till skjutvallen som femte åkare i liggande skyttet, och stod för fem säkra träffar. Nelin imponerade i åkningen på båda varven men när det var dags för stående skytte bommade Nelin två av de ordinarie skotten, vilket blev kostsamt för Sverige.

Men Nelin åkte bra på sin sista sträcka och lyckades jobba upp två placeringar från att han gick ut som åtta från skjutvallen. Nelin växlade sedan över till rutinerade Fredrik Lindström som sexa, som då hade tio sekunder upp till en bronsmedalj.

Lindström åkte stabilt på första varvet, men tappade rygg på toppåkarna. I det liggande skyttet blev det två bom, och han tappade kontakten med pallplatserna. Inför sista varvet var Lindström mer än en minut efter Simon Schempp och Tyskland.

Även i stående skyttet blev det en bom för Lindström, och efter strul med geväret kom han ut sakta från skjutvallen.

Sverige gick slutligen i mål som sexa, 41,6 sekunder efter Tyskland som tog hem guldet. Frankrike och Ryssland tog hem det andra pallplatserna.

– Jag var betydligt snabbare än jag brukar vara, och det var jätteinspirerande att vara bakom de allra främsta. Jag chansade lite, men det var helt okej. Det kändes jättebra och det var riktigt kul att åka.

– Jag är helnöjd och ser fram emot sprinten, säger Fredrik Lindström.

Mer läsning

Annons