Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilket genombrott av Hanna Öberg – åtta mot världseliten i sitt livs första världscuptävling

Vilket genombrott vi fick se av juniorvärldsmästaren Hanna Öberg. Hon slog till direkt och blev åttonde tjej i sin världscupdebut – en präktig sensation.

Annons

Hanna Öberg fick sitt stora internationella genombrott på hemmaplan i Östersund genom att bli åttonde tjej av 95 i säsongens första individuella världscuplopp i skidskytte.

Prestationen är anmärkningsvärd. Den 21-åriga tjejen från Piteå gjorde här sitt första världscuplopp någonsin och som hon åkte. Trots fyra bom i skyttet räckte hennes insats till topp tio.

– Jag fattar ingenting. Det här är otroligt. Allt började perfekt. I första liggskyttet fick jag en bra rytm. Resten av serierna var jobbigare. Vinden låg på. Det blev mest att kämpa, kommenterade en chockad Hanna Öberg sedan hon fått hämta andan.

Tysklands Laura Dahlmeier under damernas 15 km som hon vann säkert.

Vann loppet gjorde tyskan Laura Dahlmeier, som gick ut tidigt och ledde i princip från första till sista stavtag.

– Det var besvärligt. Lös snö, mycket is ocjh besvärligt utför. Jag missade två skott i vinden och kunde väl aldrig drömma om att det skulle räcka till seger, men här är jag nu och jag känner förstås lycka, sa segrarinnan.

Förhållandena var alltså tuffa. Det blåste rejält på skjutvallen. Kastvindarna tog tag i gevärspiporna rätt var det var. Tjejerna fick slita ont, inte minst i ståskyttet. Det bommades friskt och när Hanna Öberg då knåpade ihop 16 träff av tjugo möjliga, tog det henne ändå långt upp i resultatlistan. Ännu bättre blir loppet när vi får reda på att hon på första rundan dessutom tappade balansen och föll och fick en smärre tidsförlust.

– Jag visste inte så noga hur jag låg till. Wolfgang, (Pichler) stod i första backen och skrek, men det var svårt att uppfatta om han sa att jag låg sjua, eller tjugosjua. Men så fick jag en andra gång höra på svenska att jag låg sjua. Det kändes ofattbart, konstaterade Hanna Öberg.

På sista rundan var hon trött. Mattades lite i åkningen, men hon höll ändå ihop sitt lopp storartat, även om en konkurrent smet förbi.

Det syntes på henne när hon kom in till de olika skjutmomenten att här kommer en tjej med pondus. Hanna tog för sig. Ville massor och klarade av trycket från säkert både sin lagledning och från all publik – för det var tryck på läktarna.

För även om Wolfgang Pichler o Co inte uttryckligen kräver resultat redan nu, så visst hoppas de. Nu vet de. Att kapaciteten finns där. Hanna Öbergs genombrott lär nämligen ge eko inte bara på hemmaplan. Här visade förra vinterns juniorvärldsmästarinna att hon redan nu tagit steget upp mot senioreliten.

Björn Ferry som vunnit OS-guld och som numer är expertkommentator i SVT, tog fram tidsstatistiken från skjutvallen och gav oss den verkliga inblicken:

"Hanna är snabbast av alla på vallen. Hon är alltså redan där. I toppen av alla när det gäller skjutmomentet fastän det här var hennes första världscuplopp. Det har hon med sig nu och framåt i hela karriären, berömde Ferry.

För undertecknad som följde loppet bara några meter från de aktiva på vallen var Hanna Öbergs snabba skytte frapperande. Visst tvingades hon också ta om i ståskyttet när vindarna grabbade tag i bössan, men hon korrigerade sitt vapen snabbt och tryckte av igen. Att det sen blev fyra bom totalt är inget att säga om. Många av hennes konkurerenter och världsstjärnor sköt långt sämre. Kaisa Mäkärainen, Finland, hade exempelvis hela sju bom.

Glädjande nog gjorde både Anna Magnusson och Mona Brorsson också fina lopp och slutade precis utanför 20-topplistan. Brorsson hade sjutton träff och Magnusson sexton av tjugo.

Så visst finns det ännu mer av kapacitet och utvecklingspotential i det här damgänget.

En glädjestrålande och chockad Hanna Öberg log för fotograferna efter sitt fina lopp.

Mer läsning

Annons