Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidstjärna invald som Sverigedemokrat

Minst två personer i länet har mot sin vilja skrivits in på Sverigedemokraternas listor. Thomas Wassberg är en av dessa och han har redan agerat för att få bort sitt namn.
– Jag håller inte direkt med SD. Men däremot blir det demokratiskt fel att inte lyssna på dem, säger han.

I Härjedalen fick Rickard Tjärnås en obehaglig överraskning i lördags.

– Sverigedemokraterna ringde och frågade om jag var intresserad för jag hade blivit inkryssad. Jag gjorde det klart och tydligt att jag inte vill vara med, säger Rickard Tjärnås.

När Länsstyrelsen i Jämtlands län fastslog vilka som fått mandaten i Härjedalen, stod det klart att Rickard Tjärnås hade fått ett fast mandat i kommunfullmäktige.

– Alla vet att jag är så pass politiskt ointresserad som det bara går att vara. Och jag stödjer inte Sverigedemokraterna, säger Rickard Tjärnås.

Han berättar att han sedan i måndags kämpat med att få bort sitt namn på listan och i tisdags så lyckades han få hjälp på kommunhuset i Sveg att fylla i en blankett om att han avgår.

– Jag avgår, men det känns då samtidigt som att jag godkänt att vara med från början. Det här har skett helt mot min vilja, säger Rickard Tjärnås.

Det har varit några jobbiga dygn för honom.

– Jag har varit så jättefrustrerad och haft sådan panik. Det är helt sjukt att det ska gå att göra så här, säger han.

En annan som mot sin vilja har skrivits upp på listan och sedan valts in som ersättare i kommunfullmäktige i Berg är den kända skidprofilen Thomas Wassberg.

– Jag har aldrig gett mitt tillstånd till det där. Jag ska inte vara med och jag tänker inte engagera mig politiskt, säger Thomas Wassberg.

Han säger att han tidigt sett till att hans namn ska tas bort. Samma sak hände faktiskt i valet 2010, men då föll lotten så att han inte kom in som ersättare.

• Sympatiserar du med SD:s politik?

– Nej, inte direkt. Men däremot blir det demokratiskt fel att inte lyssna på dem. Att försöka ta bort någons åsikter och trycka undan dem, säger Thomas Wassberg.

Just det menar han att Socialdemokraterna och Moderaterna sysslar med.

– Demokratin håller på och faller sönder. Sedan är det en annan sak om man håller med Sverigedemokraterna eller ej. Men man måste lyssna på dem när de är så stora som de är, säger Thomas Wassberg.

Läs mer: SD: Det är strongt gjort av att Thomas Wassberg