Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidtunnel eller äldreboende i Bräcke?

Kommunstyrelsen i Bräcke kommun har nu slagit till och bestämt sig för att till att börja med satsa 9 miljoner på skidtunnel i Gällöberget. Suveränt! Äntligen en satsning som sätter Bräcke kommun på den positiva kartan. Med all sannolikhet så kommer företagare i närområdet att gynnas genom erbjudande av boende, handel etc. Så långt förträffligt och det är dem väl förunnat.

Men – inte för så länge sedan var kommunen tvungen att höja kommunalskatten till den högsta i hela Sverige för att klara utgifterna för vård, skola och omsorg och för att klara kommunen från konkurs. Konkurshotet kvarstår fortfarande. För inte så länge sedan sa kommunalrådet Sven-Åke Draxten att kommunen inte hade för avsikt att finansiera tunnelbygget i Gällö. För inte för så länge sedan stängde man äldreboendet Bostugan av ekonomiska skäl och inte för så länge sedan föll min 90-årige far så svårt att han hamnade på sjukhus. Därefter skickades han till korttidsboende på Gellinergården men där han efter att ha funnit sig väl tillrätta, fick åka hem på grund av platsbrist. Efter två dagar hemma med flera fall och stor oro skickades han till särskilt boende i Kälarne. Jag och min far har under tio års tid bott väg i vägg. Vi har träffats flera gånger per dag, ätit och umgåtts med mig, mina barn och barnbarn. Nu kan jag på grund av ork och ekonomiska skäl (18 mil tur och retur!) inte besöka honom mer än högst en gång i veckan. Han är ledsen, känner sig otrygg och vill helst av allt inte leva längre. Den nedlagda Bostugan ligger 500 meter från våra hem.

Tunneln kan säkert bli en succé för Bräcke kommun, men när skattemedlen är starkt begränsade är valet mellan tunneln och välfärden för mig given. Är lösningen Sven-Åke Draxten att höja skatten igen? Eller är kanske Gällötunneln vår nya ättestupa där det finns stort utrymme att stoppa in besvärliga gamlingar. Oppositionen tiger som vanligt och du har i vanlig ordning inte gått ut och förklarat hur skattemedlen ska räcka till. Jag antar att du har drabbats av stora kommunalrådssjukan, en speciell åkomma som yttrar sig i att man vill gå till historien genom att bygga dyra, påkostade minnesmonument typ ishallar etcetera. I ditt fall kommer du att gå till historien som den som stängde Bostugan och byggde en skidtunnel i stället för att satsa på välfärden.

Kia, Hunge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel