Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skidturister i Åre kartläggs med hjälp av GPS-sändare

Uppsalabon Stefan Bergström och barnbarnet Alex åker skidor i Åre denna vecka. I går försågs de med GPS–sändare.

Annons

– Vi vill studera hur de rör sig mellan backarna och i byn, säger Robert Pettersson, turistforskare vid forskningsinstitutet Etour.

Projektet heter Peak Experiences. Det grundar sig på ett behov av djupare kunskap om besökare och deras upplevelser av evenemang och destinationer.

Fyra veckor framåt ska Åreturister utrustas med GPS–sändare. Det handlar om ett 20–tal per dygn.

Sändarna skickar signaler som forskarna placerar in på kartor med hjälp av koordinater.

Här kan de exempelvis se hur turisternas krogrundor ser ut i Åre.

Men några sådana blir det inte för Stefan Bergström.

– På måndagen åkte vi skidor här i Björnen i sju timmar. Jag har haft en vintervecka i Åre ganska kontinuerligt sedan i mitten av 1970–talet.

– Nu är jag här tillsammans med sambon, som fyller jämnt, barn och barnbarn. Vi är totalt tio stycken och har hyrt två lägenheter.

Stefan Bergström och de andra deltagarna i projektet ställer upp helt frivilligt. Av integritetsskäl registreras bara ålder, kön och postnummer.

– Det känns bara spännande att delta i detta forskningsprojekt, säger han.

Förhoppningen är att testgrupperna, som också intervjuas, ska bidra med detaljerad information om kvaliteten på de olika aktiviteterna.

Gröna och röda flaggor står för positiva respektive negativa upplevelser.

– Det blir grön flagg för upplevelser utöver det vanliga, exempelvis gratiskonserter, flyguppvisningar och skotershower. Trängsel och när basgrejer inte fungerar innebär däremot röd flagg.

– Så det är jakten på gröna flaggor som gäller om man ska hitta nya målgrupper.

Det säger Robert Pettersson och pekar på en rysk bil på parkeringen.

När alpina VM genomfördes i Åre 2007 gick turistforskarna runt och studerade besökarnas beteende. Men nu har man alltså gått ett steg längre och noterar deras rörelser med sändare och mottagare.

– Förra undersökningen visade att en genomsnittlig skidåkare bara gjorde åtta åk per dag. Det är tydligen avkoppling, lugn och ro som gäller under semestern, säger Robert Pettersson.

Skistar och Holiday Club är Etours samarbetspartners i Åre.