Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skillnad på älg och älg - hård jakt bakom

Det är stora genetiska skillnader mellan älgar i norr och söder. Gränsen går tvärs igenom Dalarnas, Gävleborgs och södra Jämtlands län. Kartläggningen, utförd av forskare vid Stockholms universitet, visar också att den hårda jakt som älgstammen utsattes för på 1800-talet är synlig i arvsmassan. (TT)

Det är stora genetiska skillnader mellan älgar i norr och söder. Gränsen går tvärs igenom Dalarnas, Gävleborgs och södra Jämtlands län.

Kartläggningen, utförd av forskare vid Stockholms universitet, visar också att den hårda jakt som älgstammen utsattes för på 1800-talet är synlig i arvsmassan. Studierna visar att det kan ha funnits så få som några hundra älgar i Sverige när de var som lägst till antalet.

– Även om älgstammen i dag har återhämtat sig rejält numerärt, finns genetiska fotavtryck av dramatiska beståndsminskningar, säger Lovisa Wennerström, doktorand vid Stockholms universitet.

I dag finns cirka 300 000 älgar i Sverige vintertid.

Läs mer om älgar:

Arga älgar på Frösön

Inga skotträdda älgar

Han sköt två älgar med ett skott