Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skippa den importerade julskinkan

Under de senaste tio åren har 25 procent av den svenska grisproduktionen försvunnit. Det innebär att ungefär 1 miljon av totalt 4 miljoner grisar som vi äter i Sverige årligen, kommer från Danmark.

Inom EU slaktas drygt 150 miljoner grisar per år. Endast 6 procent av grisarna bedöms ha till gång till strö.

I de flesta EU-länder amputeras svansen på grisarna systematiskt för att undvika eller reducera förekomsten av svansbitning, en beteendestörning som lätt utlöses när djuren hålls i en karg miljö med bristande utrymme och utan strö eller andra stimuli till grisarna.

I praktiken är det bara Sverige, Finland och Litauen som låter grisarna behålla svansarna.

Mot denna bakgrund är det ju lätt att inse att den otroligt billiga fläskfilén som de stora mataffärerna lockar med kommer från grisar som fötts upp under avskyvärda förhållanden i Ungern, Danmark etcetera. Likaså innehåller stora delar av den frysta färdigmaten utländskt kött.

Den storskaliga inhemska uppfödningen av grisar medför bättre förhållande för grisarna än i exempelvis Danmark. Emellertid begränsas grisarnas naturliga livsbeteende väsentligt även inom den inhemska produktionen.

Det är ju rasande gott med griskött, i synnerhet den där skinkmackan under juletid. Jämtlands bönder tillhandahåller grisar som fötts upp anständiga livsbetingelser där djuren kunnat leva ett naturligt liv.

Ge svinet en riktigt härlig jul och skippa den där billiga importerade julskinkan.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel